zondag 2 december 2007

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

In de afgelopen week (week 48) vonden een aantal activiteiten plaats in het kader van het onderzoek en ontwerp met betrekking tot de ontwikkeling van de VH naar een College for Liberal Arts :

(1) Lezing Free Agent Learning
(2) Bespreking ontwikkelplan
(3) Basisafspraak minor

Lezing Free Agent Learning (27/11)

Ik heb een lezing gehouden voor de studenten en docenten van de VH over de ontwikkeling naar Free Agent Learning in 7 stappen. Ik heb daarbij allereerst de kennisfase, daarna de experimenteerfase en tenslotte de vrije fase, onderscheiden. Tijdens de kennisfase draait veel om de sturing (op verschillende niveaus) van de docent. Er is sprake van een monologische relatie. Tijdens de experimenteerfase draait er veel om het streven naar zelfstandigheid van de student, de docent doet een stap terug. Er is sprake van een dialogische relatie. In de derde fase is er sprake van een trialogische fase.De docent en de student commiteren zich mogelijk samen aan een nieuw project.Niet meer als docent-student, maar als partners. De lezing werd met enthousiasme ontvangen. Mogelijk volgt over hetzelfde thema een "masterclass" voor de ouders.

Bespreking ontwikkelplan (30/11)

Met Marko Otten vond een gesprek plaats met de bedoeling de mogelijk te onderzoeken om het koersdocument, samen met hem in 2/3 dagen om te zetten in een praktisch ontwikkelplan. Marko Otten is voormalig directeur van de Archimedes Lerarenopleiding en heeft een eigen adviespraktijk. Marko zal nu eerst de tekst doornemen en met een voorstel voor een opdracht komen. De directie/ bestuur van de VH geeft begin van de week antwoord of/hoe we hopen verder te gaan.Na afloop van het gesprek was iedereen content. Met name interessant was de uitwerking van het idee om een "netwerk organisatie" breder dan alleen maar lokaal/regionaal uit te zetten.

Minor Liberal Arts (30/11)

Wegens ziekte van Dick de Wolff kon de minor Liberal Arts afspraak niet doorgaan. Wel heeft overleg plaatsgevonden via de telefoon tussen Marja, Hanke en Jeroen. Ook zijn er sollicitatiebrieven binnen van medewerkers van de VH die in aanmerking komen voor het doen van het onderzoek. Inmiddels hebben Hanke en Jeroen toegezegd samen de projectleiding op zich te nemen. Marja komt met een voorstel m.b.t. preciese voorwaarden: tijdsinvestering, betaling enz.

Ondersteuning (29/11)

Gezien het groot aantal activiteiten dit jaar die ik doe en die extern worden betaald worden (bovenop mijn aanstelling) is
het mogelijk voor Jeroen Lutters ondersteuning te regelen. Inmiddels is iemand daarvoor in beeld. Dick de Wolff is in principe akkoord als het binnen het bestaande budget geregeld kan worden. Dat wil zeggen : als ik inkomsten heb uit Academische Scholen, Liberal Arts en Promotieonderzoek kan dat direct ingezet worden voor mijn ondersteuning. Op verzoek van Dick maak ik een overzicht van mijn extra baten in 2008, doe ik een voorstel voor ondersteuning en neem ik dat op met Mathijs/Evelien van financien als voorbereiding op het definitieve besluit van Dick de Wolff. De ondersteuning zal met name gaan over redactiewerk.