dinsdag 5 februari 2008

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

Mijn activiteiten voor het Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts vallen vanaf heden onder JJ Productions, een eigen bedrijf i.o.
In de afgelopen twee weken zijn de volgende activiteiten ontplooid :

Minor

Op 30 januari heeft overleg plaatsgevonden met de twee medewerkers van de Vrije Hogeschool die de minor verder in elkaar zullen zetten. Inmiddels is een taakverdeling gemaakt. Binnenkort volgt een bijeenkomst met mij en Hanke voor een planning.

Masters

Op 4 februari zijn 5 cursusonderdelen/masterclasses gepresenteerd op het gebied van Cultuur, Theologie, Recht, Pedagogiek/Andragogiek en Bedrijfskunde. Gewerkt wordt nu aan een geintegreerd model waarbinnen de verschillende onderdelen een plek kunnen krijgen.

Convenant

Hanke Drop is bezig met de voorbreidingen voor het convenant. Deze week zullen we hier verder overleg over hebben.
Hopelijk kan het convenant tussen VH/FE op korte termijn worden getekend.

Onderzoek Adolescentie in Fictie

In het kader van het onderzoek Adolescentie in Fictie zijn in de afgelopen twee weken weer een aantal stappen gemaakt.

Hanke Drop

De concept tekst van het eerste deel van Orlando is gelezen en becommentarieerd door Hanke Drop. Het commentaar is inmiddels verwerkt. De algehele strekking was zeer positief. Zowel wat betreft vorm als inhoud. Opmerkelijk was dat ze
duidelijk kon merken dat ik mijn schrijven meer heb gericht op de doelgroep studenten (wat ook de bedoeling was).

Eva van Berne

Eva van Berne is bereid redacteur te worden. Komende week ontvangt ze de concept tekst. In de komende weken zal ze die van commentaar voorzien. De definitieve redactie zal plaatsvinden na het commentaar van Mieke Bal, mijn promotor (UvA).

Mieke Bal

Mieke Bal heeft de concept tekst toegezonden gekregen. In de komende week wordt een afspraak gemaakt via haar assistente.
Ik hoop uiterlijk begin maart haar te kunnen spreken.

MMKA

Op 28 maart vond overleg plaats met Joke Alkema van het MMKA. Ze is geinteresseerd in samenwerking rond Adolescentie in Fictie. Hoe precies zal in de komende maand blijken. een voorstel over een workshop "Close Reading" heb ik in voor
bereiding.

Paul Scheulderman

Op 21 maart heeft overleg plaatsgevonden met Paul Scheulderman over het productieplan 'Orlando'.De tekst/foto's voor de lezing van het Rietvelt moet uiterlijk 11 februari worden aangeleverd. Dat betekent begin volgende week. Inmiddels heeft Paul Scheulderman ook een nieuw adres voor de wesite aangemaakt.

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

Terugkijkend over de afgelopen twee weken zijn weer een groot aantal activiteiten ontplooid in het kader van het project Academische Scholen.De algemene teneur is dat er gewerkt wordt naar een afsluiting van de eerste projectfase en een eventueel vervolg voor het jaar daarop. In het kader daarvan zijn van belang :

Schoolontwerpen/Schooldesign Delta

Het Delta College werkt hard aan het project. Op 16 januari vond op het kunstacademie(HKU) een eindpresentatie plaats van het schoolontwerp.Inmiddels heeft het Delta ook geld ter beschikking gesteld voor een eindpublicatie. Op dinsdag 12 februari vindt hierover overleg plaats. Gemikt wordt om het boek medio mei 2008 af te hebben. Een eerste opzet ligt in de week. Deze benadering gaat uit van 'het proces van ontwerpen'. De bedoeling is dat het boek als inspiratie kan dienen voor docenten die bewuster met ruimte willen omgaan.

NUOVO

Via Peter Lorist is de vraag gesteld aan mij een bijdrage te leveren voor de medewerkers bijeenkomst van NUOVO op 25 maart.
Jammergenoeg ben ik verhinderd (AERA/USA 23 maart-29 maart).Als alternatief heb ik gevraagd aan VRC (Bart Engbers) en aan UNIC (Alice Timmermans) een bijdrage te leveren. Beide zijn akoord.

Productieplan

Op 21 januari heeft een tweede overleg plaatsgevonden met Ruud van de Herberg en Paul Lakens over het productieplan eindverslag project Academische Scholen. Ik had een schema voorbereid dat integraal is overgenomen. De publicatie waar het over gaat valt uiteen in 4 delen. Gevraagd zal worden aan Ruud de PR te doen, Paul de productie, Jacob de cultuuranalyse en Wim de routeplanner.

Redacteur

Overleg heeft plaatsgevonden met Eva van Berne voor een eventuele functie als redacteur. Een profiel is gereed, evenals een kostenplaatje. In week 6 wordt de aanvraag integraal naar Hans gestuurd en vervolgens met Loek en Dick besproken. De redactie functie valt uiteen in 3 : redactie Academische School onderzoek, Redactie Adolescentie onderzoek, Redacvtie lectoraat VOMD.

Lectorale Rede Dr. Cees Sprenger

De Academische Scholen zijn gebaat bij samenwerking met Lectoren. 22 januari was ik bij de lectorale rede van Cees Sprenger als Lector Lerend Politie Organisaties. Wellicht is het mogelijk in de toekomst verbindingen te leggen. Ik denk daarbij met name aan de relatie wijk - school.

Overleg Dick de Wolff /Hans Jansen

Op 25 januari vond een overleg plaats met Dick de Wolff en Hans jansen. De belangrijkste opbrengst was dat verder gestuurd gaat worden op Academische Scholen vanuit het Lectoraat VOMD binnen de FE. Niet alleen w.b. de Lerarenopleiding maar ook w.b. de PABO.Op korte termijn zal hierover verder overleg plaatsvinden. Een artikel van mijn kant voor Pedagogische Studieen is in voorbereiding.

Overleg Educatief Design

Op 25 januari vond een overleg plaats met Nies van de Lindenbergh. Jeff Gradener, Femke Boesenkool en Alice Timmermans, om de minor Educatief Design te herformuleren voor studenten van het komend cursusjaar. Belangrijkste opbrengst was dat Educatief Design zich moet gaan verbreden. Educatie vindt immers ook plaats in musea, milieu organisaties, TBS instellingen enz. Dat maakt Educatief Design echt een interfacultaire aangelegenheid. Inmmidels heb ik op 28 maart contact geweest met het MMKA over een samenwerking tussen het museum en Educatief Design.

Meervoudige Geletterdheid ROC

Op 29 januari is na overleg tussen het ROC Gezondheidszorg & Welzijn en het Grafisch Lyceum besloten dat het Podcast
Project overgaat in een samenwerking tussen Grafisch Lyceum en de Popacademie (die valt onder het ROC Gezondheidszorg en Welzijn). Mogelijk ligt er nog een vraag voor monitoring/publicatie over deze ontwikkeling (alsook de problemen bij innovatie). Robert Koch zal daar t.z.t. met ons contact over opnemen.Het Podcast Project is hiermee tot een bevredigend einde gebracht.

VRC Masters

Op 29 januari vond het tweede gesprek met de Masters Werkgroep plaats op het VRC.Gepresenteerd is het schoolp[lan waarbinnen onderzoek plaats zal vinden. In de komende bijeenkomsten zullen individuele ontwikkel/leerdoelen gekoppeld worden aan het schoolplan. Ik heb Bart Engbers een mogelijke opzet gestuurd.

Verslag VRC

Overleg Stef Heinsman heeft plaatsgevonden op 5 februari. De vraag is gesteld of het lectoraat VOMD mee wil werken
aan het ontwikkelen van Academie Teams in de Archimedes. In principe lijkt het een goed idee. In de komende periode
zal verder overleg plaatsvinden over de randvoorwaarden. De gedachte gaat uit naar gemengde teams (werkveld en lerarenopleiding) georganiseerd op specialistisch thema.

Uitnodiging Regionaal Convenant

Op 4 maart a.s. zal ik op uitnodiging van Ria Sluyter spreken over de Academische School bij het overleg van het Regionaal Convenant.Op 19 februari staat nog een gesprek gepland met Ria Sluyter waarin de inhoud verder ter sprake zal komen.