dinsdag 15 januari 2008

Adolescentie in Fictie

In het kader van het onderzoek in 'Adolescentie in Fictie' doe ik op dit moment onderzoek naar het concept van de poetische adolescent. In het kader van dit onderzoek zijn belangrijk om te vermelden :

14 januari Voorlopige afsluiting literatuuronderzoek deel 1

Het eerste deel van het literatuur onderzoek is nu afgerond.Het enige dat nog moet worden verwerkt is het poetisch onderwijsconcept van Herzberger/ Onyx (schoolarchitectuur) dat voor een deel valt te verklaren vanuit een vergelijkbaar filosofisch uitgangspunt als het werk van Woolf.

18 januari Redactie Orlando lezing 1

Het eerste deel van de tekst over Orlando wordt nu geredigeerd en is klaar op 18 januari. Na verbetering en taal/spellingcorrectie en lay out kan het eerste deel worden besproken met Mieke Bal. Een afspraak wordt gemaakt. Bij die gelegenheid zal mogelijk tevens aanbod komen of Dick Hebdidge als hij spreekt op de Rietvelt Academie ook binnen ASCA een lezing kan houden.

21 januari Luisterboek Orlando

Het luisterboek Orlando is in voorbereiding. Het boek wordt geknipt in secquenties en scenes die vervolgens worden ingesproken door mijzelf. Dit in verband met de praktische haalbaarheid. Het inspreken door derden kostte teveel tijd.

22 januari Lectore Rede Cees Sprenger

Cees Sprenger, bekend van zijn werk over leerprocessen, houdt zijn eerste lectorale rede in het Louis Hartloper Complex.
Hij is een van de personen die een aanbeveling schreef voor het onderzoek over adolescenten m.n. ook met het oog op de relatie die wordt gelegd tussen filosofie-kunstuitingen en hoger onderwijs.

7 februari bijeenkomst met Huib de Jong/Loek Vrooman

Op 7 februari neem ik deel aan een gesprek met een aantal lectoren van de hogeschool over de toekomst van het onderzoek
binnen het HBO. Ik zal daarbij met name een pleidooi houden voor het blijven doen van cultuurkritische 'analyses' op basis van een narratieve benadering.

20 februari Lezing Rietveld Academie 'On Youth and Beauty'

Op 20 februari zal ik mijn tweede lezing houden in de serie 'Youth as an Art'. Op mijn aanbeveling zal ook Dick Hebdidge spreken in deze serie. Ik ben bezig met het organiseren van meer spreekbeurten : o.a. in het kader voor de HU, ARTEZ, de HKU en de UvA.

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

De Vrije Hogeschool is bezig met een transformatieproces. De ontwikkeling van Vrije Hogeschool naar Bernard Lievegoed College for Liberal Arts staat daarbij centraal (als laboratorium Levend Leren). In het kader daarvanvinden een aantal activiteiten p[laats t.w.:

7 januari Christofoor

Op 7 januari heeft een uitvoerig gesprek plaatsgevonden met Uitgeverij Christofoor. Daarbij is gebleken dat bij nader inzien
nog teveel onduidelijkheden bestaan over de markt/doelgroep van de serie om er nu mee van start te gaan. Besloten is in contact te blijven maar vooralsnog niet van start te gaan. Iedereen was tevreden met dit realistisch besluit.

14 januari Minor Liberal Arts

De minor Liberal Arts is door Hanke Drop/Jeroen Lutters verder uitgewerkt. Binnenkort verschijnt de tekst op Osiris zodat de studenten er voor het eerst mee kunnen kennismaken. Hierna is er nog sprake van een publicatie in de minoren gids en een presentatie op de minoren markt. Eventuele aanvullende marketing/publiciteit komt van de kant van Marcel Meer (directeur
Pedagogiek).

30 januari Minor Liberal Arts

Het kader is geschets. Op 30 januari vind de eerste bijeenkomst plaats met de werkgroep die het kader verder gaat uitwerken.
De werkgroep bestaat uit twee medewerkers van de Vrije Hogeschool en Jeroen Lutters/Hanke Drop als projectleiding. De stuurgroep waaraan gerapporteerd zal worden bestaat uit Dick de Wolff en Marja Molenaar.

4 februari Masterclass Liberal Arts

Als eerste aanzet tot een masters wordt in september begonnen met een aantal masterclasses. De eerste schets-presentatie van de masterclass vindt plaats om 10.00 in de werkgroep. Jeroen Lutters zal daarbij een Masterclass presenteren over Liberal Arts met het accent op kunst & cultuur. Thema is : Orlando van Virginia Woolf. Werkwijze : Culturele Analyse. Aantal bijeenkomsten : 4-6.

Voor zover ik betrokken ben bij de Vrije Hogeschool heb ik (in overleg met de VH/HU) besloten een aantal activiteiten niet meer te laten plaatsvinden binnen mijn aanstelling maar freelance (buiten mijn aanstelling op de HU) te realiseren op contractbasis. Een contract is in voorbereiding met 'JJ Productions' (Jeroen Lutters).

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

Het nieuwe kalenderjaar is van start gegaan. Voor de Dieptepilot betekent dat dat het eerste deel van het project tot een einde zal komen. In het kader daarvan wordt vanaf nu sterk gewerkt richting een eindproduct :

8 januari afstemming Ruud van de Herberg/Paul Lakens

Een afstemming gesprek heeft plaatsgevonden met de nieuwe voorzitter van het DB van het project. We hebben daarbij afgesproken dat dit jaar staat in het teken van de productie van resultaten. Daartoe is het belangrijk dat een strakke planning wordt gemaakt en wordt nagekomen.

12 januari Soap Seminar (voor opleiding Pedagogiek)

Op zaterdag 12 januari werd een zeer succesvol seminar gehouden over het werken met Soap. Marcel Meer ontving het eerste exemplaar van Dreef 33 : Een Soap in 5 afleveringen. We hopen dat in de toekomst meer gewerkt zal gaan worden met Fictie
in opleidingen.

14 januari tussenproduct Holland College/Naaldwijk (Kennisatelier)

Op het kennisatelier heeft het Holland College de voorlopige onderzoeksresultaten gepresenteerd over "Coaching bij Leerlingen" . De presentatie viel uiteen in twee delen. Het eerste deel betrof de onderzoeksmethode, het tweede deel de inhoud. Vooral over het eerste deel waren alle aanwezige zeer ingenomen.

16 januari presentatie tussenproduct Delta College

In het kader van het project schoolontwerpen vindt op 16 januari op de Hogeschool voor de Kunsten een presentatie van het ontwerp voor het nieuwe Delta plaats. De bijeenkomst begint om 16.30.

21 januari uitwerking productieplan

Om 14.00 is de komende bijeenkomst met Paul en Ruud gepland. We zullen aan de slag gaan met het productieplan voor dit jaar. Intussen zal Paul nog contact hebben met de deelprojectleiders.