vrijdag 28 december 2007

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In week 50 en 51 hebben een aantal activiteiten plaatsgevonden in het kader van de academische school
waaronder :

- Masterstudenten Vader Rijn College
- Stuurgroep Academische Scholen

Masterstudenten VRC (11/12)

Een bijeenkomst is belegd met de masterstudenten van het VRC. Daarin is ter sprake gekomen hoe ze als "kenniskring"
een betere plek kunnen innemen in het VRC. De bijeenkomst was zeer succesvol. Aan de orde kwamen ook de resultaten van "Overvecht Presents...".

Stuurgroep Academische Scholen (17/12)

Onder leiding van Jeroen Lutters vond een discussie/gesprek plaats over de inhoudelijkie voortgang vann het project. Gewerkt aan de hand van een tiental stellingen, hetgeen heeft geleid tot een geanimeerde discussie. Het gesprek maakte duidelijk dat vrijwel alle scholen zeer betrokken zijn.

donderdag 27 december 2007

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

In week 50 en 51 hebben een aantal activiteiten als afronding van dit jaar plaatsgevonden.

Minor aanvraag (12/12)
De aanvraag voor de minor is gehonoreerd door het CvB. Het is nu zaak dat er een begroting komt (voor 9/1/2008) en een uitgebreidere cursusbeschrijving voor Osiris (voor 15/1/2008). Inmiddels zijn ook al gesprekken gevoerd met twee interne
kandidaten (vanuit de VH) die mogelijk deel gaan nemen aan de ontwikkeling en uitvoering van de minor. Na de kerst volgt een derde gesprek.In het kader van de minor heeft ook een gesprek plaatsgevonden (18/12) tussen Ionastichting, VH en en HU over de verdere samenwerking. De basis van het convenant kan verder worden uitgewerkt en worden getekend. In het kader van het "overall ontwikkelplan" hebben een aantal gesprekken met Marko Otten plaatsgevonden maar is uiteindelijk toch besloten dit niet in een opdracht om te zetten. Wellicht volgt dit nog in een later stadium.

Serie Christofoor (13/12)
Met Christofoor is overeengekomen dat ik een serie ga schrijven over Liberal Arts waarbij een 7 tal kunstenaars/wetenschappers aan het woord komen. De bedoeling is dat het gaat om een serie bestemd voor studenten in het Hoger Onderwijs. Het is de bedoeling dat de denkers die aanbod komen kunnen worden gerekend tot de cultuurdragers van hun tijd. Het kan daarbij gaan om muzikanten, schrijvers of beeldend kunstenaars. Ze kunnen nog leven of al gestorven zijn. Van belang is dat hun gedachten nog werkzaam (kunnen) zijn. Femke de Wolff gaat dit project leiden. Aan het begin van het nieuwe jaar (7/1/2008) staat een eerste afspraak gepland.

Jeanette Winterson (13/12)
Op 13/12 hield Jeanette Winterson een indrukwekkende Belle van Zuylen lezing. In deze lezing deed zij een oproep om het belang van de kunst in deze tijd te erkennen. Kunst is een kom, een jas, sprak ze. Je krijgt er voeding uit en het kan je beschermen. Ze putte in haar lezing uit haar persoonlijke ervaringen. De lezing was erg goed bezocht.

Antropia (17/12)
Het verbouwde Antropia werd geopend. Als alles volgens plan verloopt zal daar volgend jaar een conferentie over beelddenken plaatsvinden.Het gebouw ziet er representatief uit.

Adolescentie in fictie: Orlando

Week 50 en 51 , de laatste weken van het jaar waren met betrekking tot mijn onderzoek productieve weken. Aan de orde kwamen :

- installatie programmatuur luisterboek
- afspraken over ondersteuning komend jaar
- uitschrijven eerste lezing van deel II

Luisterboek

Bij het boek over Orlando zal een voorgelezen tekst worden geleverd. Deze tekst zal worden ingesproken door Catalijn Willemsen. De programmatuur is inmiddels al geinstaleerd door Paul Scheulderman (Studio DV) zodat Catalijn en ik samen
de tekst kunnen opnemen. Geschatte tijd voor de eerste twee hoofdstukken die nu aan de orde zijn : een week.

Ondersteuning

Met de faculteitsdirectie is overeengekomen dat er in principe ondersteuning kan komen voor het redactiewerk in het onderzoek. De betaling kan rechtstreeks geput worden uit de inkomsten van de Academische Scholen & Voucher. Begin 2008 kom ik met een concreet, onderbouwd, en uitgewerkt (met PZ en financieen) voorstel.Er is al een kandidaat.

Uitschrijven

In de laatste twee weken heb ik een behoorlijke slag gemaakt met het uitschrijven. Aangezien ik me meer wil richtten tot de student in het Hoger Onderwijs ben ik ook bezig mijn taalgebruik wat aan te passen. Dat betekent niet dat het eenvoudiger wordt. Wel dat er sprake is van een gewijzigd referentiekader.

Meer informatie over dit onderzoek is vooralsnog alleen beschikbaar voor een groep medewerkers aan het onderzoek.
Daarvoor is een speciale weblog beschikbaar.