maandag 20 augustus 2007

Lectoraten Bernard Lievegoed College for Liberal Arts

Op basis van eerdere analyses van de huidige jeugdcultuur is duidelijk geworden dat er een evidente behoefte bestaat aan een (vernieuwde) Vrije Hogeschool. Voor de zomer heeft dat al geleid tot een eerste design. Zo is op 23 mei 2007 op de Vrije Hogeschool een plan gelanceerd voor het doorontwikkelen van de Vrije Hogeschool richting een Bernard Lievegoed College for Liberal Arts. Dit plan is met groot enthousiasme ontvangen bij de groep genodigden. Het nieuwe Bernard Lievegoed College for Liberal Arts wordt georganiseerd m.b.v. het (organisatorisch) concept levend leren (Hans Janssen) en zal bestaan uit drie onder-delen : (1) de (brede) propedeuse (2) de bachelor plus fase (3) de master fase. In het kader van de de door-ontwikkeling van de masters gaat in september een werkgroep van start. Door de directeur (Marja Molenaar) worden op dit moment al toekomstige lectoren aangezocht op het gebied van pedagogiek/androgogiek, kunst/cultuur en ondernemerschap/recht. Vanzelfsprekend gaat het (gezien de inkomenspositiue van de VH) om onbezoldigde/deeltijd functies. Ook moet nog de juridische context wor-den onderzocht voor oprichting van lectoraten. De lectoraten i.o. zijn zo belangrijk omdat ze dienen als stimulans voor de aantoonbare verdere ontwikkeling van onderwijs & onderzoek door en voor de VH (toekomstig BLA).

Cultureel Ondernemen

Al eerder is onderscheid gemaakt tussen culturele analyse-cultureel design-cultureel ondernemerschap. In het kader van het cultureel ondernemerschap hebben Jeroen Lutters en Paul Scheulderman (entrepeneurs) besloten de handen ineen te slaan en de mogelijkheid te onderzoeken om te komen tot een virtuele/digitale hogeschool. Het is de bedoeling dat deze virtuele hoge- school een onafhankelijk/niet-institutioneel platform gaat vormen voor publicaties o.m. op het gebied van culturele analyse en cultureel design. De bedoeling is dat medewerkers van de Hogeschool Utrecht, de Vrije Hogeschool, het ROC MN, de HKU, maar ook het netwerk aan VO scholen in Utrecht waarmee nu wordt samengewerkt- op korte termijn (voor sept' 2008) -produktie-gewijs (plaatsen van bijdrages) en consumptiegewijs (gebruiken van bijdrages) gebruik kan maken van dit open podium (open sources). In verband met zijn enorme kennis op het onderhavige gebied wordt (via Patrick Delaere) contact gezocht met Prof. Jos de Mul (Erasmus Universiteit). Als je meer wil weten over deze virtuele/digitale hogeschool i.o. nodigen we je uit contact met ons op te nemen.

Publicatie script en postscript " Dreef 33"

Cultureel Design staat of valt bijn het gebruik van Cross Media. In het kader daarvan draait sinds het afgelopen studiejaar het project " Dreef 33" .Voor de zomervakantie heeft de projectleiding van "Dreef 33" besloten de krachten te bundelen om het script en postscript van "Dreef 33" te publiceren. Dit is nodig om een financieel/organisatorische inbedding te realiseren die hoort bij een omvangrijke internet/televisie produktie. Op korte termijn zal de definitieve tekst van de soap + het post script door mij worden aangeleverd (voor eind augustus). Paul Scheulderman zal zich buigen over een passend design bij de tekst (Jeroen en Paul hebben al eerder succesvol samengewerkt : zie " Caravaggio" ). Uiterlijk 1 oktober verschijnt het boekje in een kleine goedkope oplage.

Conferentie Beelddenken & Reformpedagogiek

Op 14 augustus 2007 vond een gesprek plaats met Dr. Roel de Groot (specialist op het gebied van beelddenken) over het organiseren van een klein onderzoek/conferentie voor ca. 250 personen bestaande uit 4 workshops en 4 lezingen met als onderwerp beelddenken. Input zal vooral geleverd worden door scholen die werken vanuit de zogenaamde reformpedagogiek omdat het vermoeden bestaat dat hier direct of indirect meer gewerkt wordt met beelden dan in het reguliere onderwijs (meervoudige geletterdheid). Voor de herfstvakantie zal Roel de Groot een werk groep bijeenroepen met vertegenwoordigers uit: (1) montesorri (2) freinet (3) jenaplan (4) vrije scholen.Het is de bedoeling dat deze werkgroep de achterban zal betrekken bij de organiseren van de conferentie.Doel is de de conferentie rond oktober 2008 zal plaatsvinden op het terrein van de Reehorst (Antropia) in Zeist en zal bijdragen aan kenniscirculatie op het gebied van beelddenken binnen de scholen. Nog te vaak worden de mogelijkheden van beelddenken als educatief concept onderschat. Zowel in maartschappelijk als in onderwijs kundig opzicht kunnen talloze kinderen geholpen worden 'in hun kracht te komen' door verdere scholing in het beelddenken. Het gaat daarbij om kinderen die nog te vaak worden geproblematiseerd (dyslexi) en te weinig worden benaderd vanuit een principe van positieve taalkundige diversiteit (kwaliteit van anders-zijn).

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

Op 13 augustus had ik een gesprek met Prof. Huib de Jong, lid van het CvB van de HU om de mogelijkheden te onderzoeken van Liberal Arts als interfacultair project. De uitkomst van het gesprek was :

conceptueel : helder te omschrijven hoe een post modern concept liberal arts in elkaar zit (ter onderscheiding van het klassieke)
methodisch-didactisch : aan te geven welke 'culturele teksten' passen in dit concept en gebruikt kunnen worden in onderwijs
menskundig : de meerwaarde te onderzoeken van de aandacht voor de mens in het concept Liberal Arts (met FE en FMR)
organisatorisch: de mogelijkheden te onderzoeken van organisatorische inbedding binnen Creative - Industry (FEM,FNT,FCJ)

Huib de Jong zal zich inzetten voor het stimuleren van organisatorische inbedding. Ik zal het concept 'Liberal Arts' verder gaan uitwerken in deze niet revisionistische vorm. Het gaat daarbij niet om Liberal Arts als ' Back to Homer' in de sfeer van clubs als de BON (Ad Verbruggen), maar om een post-koloniale en post-urbane benadering van Liberal Arts. Het is een vorm van denken die niet euro - centrisch, cross-media, interactief en pluriform is (Liberal Arts Studio).Huib de Jong zal t.z.t.ook inhoudelijke input geven.