woensdag 29 augustus 2007

Minor/project schoolontwerpen

In samenwerking met de HKU is heeft het vorig jaar een pilot schoolontwerpen plaatsgevonden. Dit jaar wordt daaraan een vervolg gegeven. Een aantal verbeteringen worden daarbij doorgevoerd :

(1) Wat betreft de opdrachtstructuur is contact gelegd met een gemotiveerde opdrachtgever (voor een nieuw schoolontwerp) die bezig is met het ontwikkelen van een nieuwe school/leeromgeving : het Delta College in Utrecht. Op korte termijn zal een vervolgafspraak worden gemaakt met Jan Roozema,Guus Peek e.a. om de opdracht verder te concretiseren.
(2) Wat betreft de organisatorische inbedding is contact gezocht met de staande organisatie binnen de HKU. Op basis daarvan is een afspraak gemaakt met de leiding van het onderdeel "Intelligent Design" dat het project dit jaar beheerd
gaat worden door dit organisatie onderdeel. Voor de inhoudelijke invulling zullen dezelfde mensen als vorig jaar worden aangezocht.
(3) Wat betreft de communicatie , zowel in-als extern, is gewerkt aan een voorlichtingstekst. Om de Hogeschool, de
Scholen en de Partners goed te informeren is een folder in de maak, die inmiddels een definitieve vorm heeft gekregen en in de komende weken wordt gedrukt. Bij het maken van de folder zijn studenten van het afgelopen jaar betrokken.Verder lijkt het een goede zaak de digitale communicatie die vorig is ingezet verder te ontwikkelen.
(4) Wat betreft de samenwerking HU en de HKU wordt gezorgd voor intensiveriung van het contact. Op studentniveau
tussen de studenten educatief design (HU) en de studenten school design (HKU). De formele samenwerkingsbasis (al uitgesproken op facultair niveau) kan verder worden uitgewerkt op basis van de wens van Prof. Huib de Jong (CvB HU) dat
hij graag intensiever contact wil met de HKU. De mogelijkheid is te onderzoeken voor samenwerking met "Creative Industries".
(5) Inzake de wetenschappelijke legitimatie is afgesproken dat in het najaar door Anke, Ingrid en Jeroen een artikel zal worden geschreven voor een landelijk/internationaal bekend tijdschrift over de betekenis van een nieuwe vorm van schoolontwerpen. Daarbij zal uitvoerig worden ingegaan op het feit dat het schoolgebouw van de toekomst vraagt om een nieuw ontworpen leerlandschap.Mogelijk kan dit artikel ook worden geplaatst in Levend Leren II.

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

In het kader van het verder onderzoek & ontwerp van de Vrije Hogeschool als College for Liberal Arts zijn een aantal nieuwe stappen gemaakt:

Er is contact gelegd met de staforganisatie van de HU. In de komende tijd zal onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheden van samenwerking op dit terrein. Sander Muizelaar is de aanspreekpersoon in deze. Er wordt met name gekeken naar een mogelijke aansluiting bij de brede bachelor i.o. "creative industries".

Er komt een concrete opdracht te liggen bij het lectoraat VOMD om het eerder gepubliceerde koersdocument verder uit te werken in een passend opleidingskundig model dat richting kan geven aan de studenten en de medewerkers. Daarbij zal ook overleg worden gevoerd met al diegene die gaan over de "markt". Tenslotte moet een opleiding aansluiten bij de vraag uit het veld (studenten e.a. betrokkenen).

Het te ontwikkelen opleidingskundig model vormt het kader voor een gedetailleerdere uitwerking op verschillende niveau's. Daarbij kunnen de al eerder genoemde (toekomstige) lectoren een belangrijke rol spelen.

Adolescentie in fictie: Orlando

In overleg met Paul Scheulderman (Design) is een eindprodukt voor de publieksversie van "Adolescentie in fictie II: Orlando" ontworpen. Net als bij de publicatie over Caravaggio zal het gaat om een kijk-,lees- en luisterboek. De publicatie zal bestaan
uit 4 onderdelen:

- een integraal voorgelezen tekst van Orlando, door Catalijn Willemsen.
- een cultuuranalytische toelichting in een drietal lezingen, door Jeroen Lutters.
- een notenapparaat bestaande uit een serie "podcasts", door Paul Scheulderman/Jeroen Lutters.
- een serie "weblinks" o.a. naar een weblog en een website.

Van de 4 onderdelen verschijnt het eerste onderdeel op CD en de rest op DVD.

Om het proces van schrijven en ontwerpen te bespoedigen, is een interactieve werkwijze ontwikkeld. Deze komt erop neer
dat tekstfragmenten op het net worden gezet. Betrokken onderzoekers/begeleider kunnen met behulp van een wachtwoord inloggen op deze pagina en commentaar,aanvullingen en suggesties leveren.De bedoeling is dat begin september van start
wordt gegaan met deze werkwijze. Daarvoor is nodig dat de betrokkenen goed worden geinformeerd over de mogelijk
heden van "digitaal vertellen" en "lange afstandsleren".

dinsdag 28 augustus 2007

Publicatie script en postscript " Dreef 33"

De publicatie van het script en het post script " Dreef 33" zal plaatsvinden tijdens een in november 2007 te houden seminar over "cinema based education". Het streven is dat dit seminar zal plaatsvinden onder de vleugels van de interfacultaire
opleiding (ecologische) pedagogiek van de HU en het instituut Theo Thijsen van de FE (Drama)/HU. Het seminar zal bestaan
uit korte lezingen en workshops speciaal bedoeld voor studenten en docenten die film/fictie (soap) willen gebruiken gedurende de opleiding. Bij de prijs van het seminar in begrepen zit ook het boekje "Dreef 33". Na het verschijnen van het boekje en het seminar zal geprobeerd worden om op "You Tube" de eerste vijf delen van de soap uit te brengen. ook wordt contact gezocht (i.s.m. Roel de Groot) met IKON en VPRO. De preciese datum (netr als die van de conferentie over beeldenken en de masterclasas Judge John Deed) volgt nog.