donderdag 13 september 2007

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

De Academische Scholen beginnen in de praktijk te werken. In de meeste scholen zijn initiatieven ontstaan en worden ze zelfs uitgebreid. Op 2 scholen werd deze week een nieuwe impuls gegeven die zeker de moeite waard. Het gaat daarbij om het Delta College (Utrecht) en het Scala College (Alphen aan de Rijn).

Dinsdag 11 september heeft het Delta College definitief besloten dat ze in het kader van het project " Academische
Scholen" ook het project "Schoolontwerpen Nieuwe Stijl" willen adopteren. Daarmee gaat gewerkt worden aan het project "inspelen op verschillende leerstijlen" en het "ontwerpen van een nieuwe schoolomgeving". Er begint zich langzaam een team te vormen. Fiona Witteman is de contactpersoon voor de Hogeschool voor de Kunsten. Paul de Ruyter zal degene zijn via wie het contact bij het Delta loopt. Mogelijk gaat gewerkt worden op 2 vestigingen, maar het kan ook op 1 vestiging. Op 24 september wordt de uitvoering gestart. Van de kant van de Hogeschool Utrecht zal Colinda Burger daarbij aanwezig zijn. Zij is met name betrokken bij het project "inspelen op verschillende leerstijlen" en zal de verschillende verhalen ook proberen te integreren. In de benadering die gekozen zal worden worden de deelprojecten overigens niet los van elkaar gezien. Delta is "een academische school in wording". Alle genoemde processen dragen daartoe bij.

Donderdag 13 september is contact geweest met het Scala College in de persoon van Marinka Drost rondom de uitbreiding van het project "Academische Scholen". Er bestaat interesse om naast het reeds opgestarte project voor het ontwerpen van een nieuwe leeromgeving (met studenten van Educatief Design) nu ook de mogelijkheid te onderzoeken voor een project "zelfstandig werken" voor HAVO 5 leerlingen. Gesprekken zijn gaande met de bedoeling om het Scala College als een echte academische school, die onderzoekt en ontwerpt op alle niveaus, op de kaart te zetten.Contactpersoon voor Scala wat betreft het HAVO 5 project is Marinka Drost. Contactpersoon inzake het totaal is Jacob de Ruyter.Caroline van Leeuwen is de contactpersoon op deze school vanuit de lerarenopleiding.

Behalve over deze twee scholen is er veel meer te melden over de ontwikkelingen rondom de Academische Scholen van de Utrechtse Educatieve Faculteit. Voor meer informatie is Eva van Berne contactpersoon. E-mail : eva.vanberne@hu.nl

Geen opmerkingen: