zondag 20 april 2008

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In het kader van de Dieptepilot Academische Scholen heeft op 1 april een interview voor het jaarverslag van HKU plaatsgevonden met ondergetekende en een aantal studenten van de HKU .De HKU wil het project Schoolontwerpen namelijk naar voren brengen als een van de succesvolle innovatieve projecten in het jaarverslag. Intussen wordt gewerkt aan de methode/ publicatie over Schoolontwerpen door Anke en Ingrid. De publicatie zal voor de zomervakantie klaar zijn en kan nog voor de start van het vervolgtraject Academische Scholen mee worden genomen.

Eveneens in het kader van de Dieptepilot heb ik een gesprek aangevraagd met Dick de Wolff en Loek Vroomans om (mede op advies van Peter Lorist) de banden tussen faculteitsdirectie, directie, lectoraat en projectorganisatie wat meer aan te trekken. Een orienterend gesprek heeft plaatsgevonden op 8 april. Inmiddels is een gesprek gepland op 25 april. In het gesprek zal ondermeer aan de orde komen hoe Academische Scholen een coherent verhaal kan zijn binnen de Faculteit Educatie vanuit een gezamenlijke strategie van afdeling, faculteit en lectoraten. Inmiddels heeft Dick de Wolff zich stevig ingezet om het innovatieve concept Academische School gestalte te geven (o.a. Academische PABO). Vanwege de continuiteit hoop ik van harte dat er geen grote wijzigingen gaan plaatsvinden binnen de faculteitsdirectie.

Op 14 april heeft Jan van de Berg een presentatie gehouden van zijn onderzoek met betrekking tot een ELO geschikt voor Academische Scholen. Kenmerkend voor de ELO is dat hij op basis van het concept "It's Learning" binnen een school precies het overzicht geeft van de activiteiten van de studenten/docenten in opleiding dat nodig is. Deze aanpak is geschikt voor de web 2.0 generatie die zelf zijn informatie beheert en openbaar maakt voor partners. Dit is een duidelijk verschil met een informatiesysteem dat gestuurd wordt vanuit een groot centraal instituut.Jan van de Berg heeft terecht interesse in een vervolg (promotie)onderzoek.Hopelijk kan in het overbruggingsjaar hierin een stap genomen worden.

Tot slot is een afspraak gemaakt met Ruben Koeweiden om zijn betrokkenheid bij het project voor volgend jaar uit te breiden. Het gesprek zal plaatsvinden op 22 april.

Geen opmerkingen: