zondag 20 april 2008

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

In het kader van het Onderzoek en Ontwerp Liberal Arts hebben een aantal belangrijkse stappen plaatsgevonden.

Ontwikkelplan : Er is een concept ontwikkelplan opgesteld waarin de stappen worden genoemd van transformatie van de Vrije Hogeschool naar een Bernard Lievegoed College for Liberal Arts. Dit ontwikkelplan is een uitwerking van het eerder genoemde koersdocument en voor het grootste deel het werk van Rogier Boon en Marja Molenaar. Ik heb vooral een inbreng gehad op het gebied van de aanscherping en de positionering van de missie. In de komende weken zal het ontwikkelplan verder worden uitgewerkt zodat het als aanvraag voor steun rond half mei kan worden besproken binnen een extra ingelaste bestuurs vergadering van de Stichting Woudschoten.De eerste reacties van meelezende 'critical friends' zijn heel enthousiast. De aanscherping van de missie heeft vooral betrekking op het concept Liberal Arts. Liberal Arts wordt geschetst als een van de twee belangrijke vormen van Hoger Onderwijs: de "Liberal Education" en de "Professional Education" . De Vrije Hogeschool/ Bernard Lievegoed College for Liberal Arts wordt uitdrukkelijk geplaats binnen het veld van de "Liberal Education".

Minor : De voorbereidingen rondom de minor zijn in volle gang. Het programma wordt ontwikkeld. Een sollicitatie is uit voor medewerkers voor de uitvoering en het aansturen van de productgroep in het pilot-jaar.Op 8 april heeft inhoudelijk overleg plaatsgevonden met Jurjen rondom de eerste opzet van de minor. Telefonisch heb ik regelmatig contact met belangstellende studenten. De eerste inschrijvingen hebben reeds plaatsgevonden. Uit alles blijkt dat de inschrijvingen passen binnen het beoogde concept. Het zijn mensen die meer willen werken aan samenhang in studie, werk & leven. Op basis daarvan willen ze onderzoekend in het leven staan, kennisgrenzen slechten, en komen op een niveau van denken waarbij persoon & professie
elkaar voortdurend ondersteunen en inspireren. Omdat we ervan uitgaan dat de doelgroep positief kritisch is en dus goed geinformeerd wil zijn beginnen we in de maand mei met een serie 'spreekuren' op regelmatige tijdstippen binnen enkel faculteiten. (concept : spead-date).

Geen opmerkingen: