maandag 31 maart 2008

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In het kader van het onderzoek naar de Academische School komen we in een proces van uitvoering/vervolg. In het kader daarvan loopt het volgende :

Onderzoek in het HBO : Een gesprek vindt plaats met o.a. Huib de Jong en Loek Vroomans over 'de identiteit van onderzoek' binnen het HBO. Dit gesprek levert op dat onderzoek binnen het HBO in ieder geval het ad hoc karakter moet overstijgen en
praktijk relevant moet zijn in zoverre dat het leidt tot vooral professionele verdieping. In dit verband is het project Academische Scholen uitermate van belang voor het HBO. Het onderzoek voldoet in beide opzichten aan beide gestelde criteria. Het gaat erom duidelijk te krijgen in hoeverre onderzoek het niveau kan krijgen van dat binnen medische of juridische universitaire opleidingen.

Prototype : 1 april gaat de aanvraag voor het overbruggingsjaar Academische Scholen uit. In de aanvraag heeft het lectoraat weer een belangrijke plek gekregen. Dit is het gevolg van een prettige samenwerking het afgelopen jaar. In de aanvraag is het door het lectoraat VOMD (Jeroen Lutters) geintroduceerde model "Academische School als Academisch Ziekenhuis" centraal gesteld. Daarmee moge duidelijk zijn dat er goed werk is geleverd.In de komende weken zal ik me nog wat richtten op verder literatuur onderzoek. De voorpublicatie van het prototype komt in een gerenomeerd tijdschrift. Ruud van de Herberg is dat aan het regelen.

Audiovisueel : Er wordt hard gewerkt aan het gereedmaken van de toolbox. In het kader van het audio visueel materiaal
wordt een film gemaakt. Op 11 maart heb ik een Interview gegeven. De volgende interviews komen in de maand april tot
stand. Carin Kunst is de projectleidster. Paul Lakens doet de productie. Een eerste montage zal met mij worden besproken alvorens het komt tot een definitief product.

Schoolportretten : De schoolportretten worden uitgewerkt door Jacob Ruitenbeek die daarvoor elke donderdag op de faculteit aanwezig is. 17 maart heb ik een begeleidingsgesprek gehad met deelprojectleider Wim Ruitenbeek. De schoolportretten komen op dit moment binnen. Gewerkt wordt op basis van een etnografische methodiek. 17 maart heb ik in dit verband nog contact gehad met Jan van de Berg die zijn portret de afgelopen week heeft ingezonden. 20 maart heb ik een werkochtend gehad op NUOVO. NUOVO (Ria Sluiter/Roel Hodes/ Ruben Koeweiden)zijn erg enthousiast voor het invoeren van het model binnen NUOVO.

Routeplanner : 31 maart is een aanvang gemaakt met de Routeplanner. De eerste schets ligt nu bij Paul Scheulderman
(Studio DV) met wie ik het spel verder zal uitwerken.Uitgangspunt is het eerder besproken "9 velden model". In de komen
de weken zullen we hier verder mee aan de slag gaan.Ongetwijfeld wordt het weer een mooi product.

Al het materiaal wordt intussen geordend door Eva van Berne. Zij is het centrum waar alle lijnen samenkomen. Inmiddels liggen hier ook de producten van de werkgroepen IPB en het Keurmerk Opleidingsscholen. Deze resultaten kunnen daarmee ook worden verwerkt in het eindproduct. Centrale archivering/documentatie is immers de basis van goed onderzoek.
Begin mei wil ik twee weken helemaal vrij boeken en de eindtekst schrijven (samen met Eva en Jacob als het lukt).

Geen opmerkingen: