18 september hebben in relatie tot de ontwikkeling van een progressieve vorm van Liberal Arts drie gesprekken van betekenis plaatsgevonden. Het eerste gesprek vond plaats tussen de vrije hogeschool (Bernard Lievegoed College for Liberal Arts) en de Ionastichting over het ontwikkelplan VH, te beginnen met de minor. Het tweede gesprek met de uitgeverij Christofoor/Indigo, over publicaties die een nieuwe eigentijdse vertaling van "menswijsheid" (dus ook antroposofie) in zich dragen.Ook van belang was een gesprek met Loek Vrooman over de Utrechtse Academie.
In het eerste gesprek is besloten dat in de maand september/oktober een eerste versie van een minor Liberal Arts wordt ontwikkeld en opgetekend olv.Jeroen Lutters. Hij zal daarbij polsen of Hanke Drop wil meewerken. Inmiddels is dat gebeurd. Zij heeft zich daartoe bereid verklaard. Om op volle sterkte te komen lijkt het toch nog nodig om het team met een man te versterken. Daarvoor is al iemand op het oog.Intussen zal een bijeenkomst worden gepland voor eind oktober om de plannen voor te leggen aan de betrokkenen, te weten : Dick de Wolff, Marcel Meer, Jos Theunissen, Ignaz Anderzon, en Marja Mole-naar. Overigens zal bij het ontwikkelen van de minor ook nog advies worden gevraagd aan experts op het gebied van leerlandschappen vanuit het Lectoraat VOMD (Hans Jansen) en experts vanuit de VH op het gebied van de pre-masters doelgrooep (Jan Bas Lohman). Leidmotif bij de minor/pre-master wordt het ontwikkelen van "oog voor het detail" (close reading), het "afwijkende" (poetisch bewustzijn}, het "denken" in plaats van "het weten". De pre-masters moet daarmee kunnen dienen als ingang voor o.a. de masters pedagogiek. Centraal staat het ontwikkelen van "verdiepende academische vaardigheden". Om goed te kunnen werken ontwerp ik een werkplan voor de medewerkers (waarschijnlijk in de vorm van een twee daagse) waarlangs het gewenste materiaal kan worden opgeleverd.
In het gesprek bij Christofoor zijn de publicaties ter sprake gekomen die dienen als ondersteuning van het verder ontwik
kelen van het progressieve Liberal Arts ideaal. Daarbij is de publicatie "Noblesse Oblige" van Jeroen Lutters besproken. Bepaald is dat deze tekst in september 2008 zal verschijnen in een klein boekje. Dit boekje maakt onderdeel uit van een
serie boekjes voor de doelgroep tussen de 40 en 60 en gaan over belangrijke thema's om te overdenken. In dit eerste
boekje staat het begrip "Bezinning" centraal. Ook is gesproken over het script van de soap + post script+ fotomateriaal van "Dreef 33". Gedacht wordt aan een co-productie met Agiel, waarin uiteindelijk (om redenen van marketing technische positionering) Agiel de "lead" zou kunnen/moeten nemen. Ook dit boek zou moeten verschijnen in september 2008.Het materiaal moet daarvoor klaar zijn in mei 2008, hetgeen ook haalbaar is.Concreet betekent dat tegelijk twee boeken in september 2008 zullen verschijnen die raken aan de progressieve Liberal Arts concept : 1 bij indigo en 1 bij agiel.
In het gesprek met Loek Vrooman kwam aan de orde hoe ASCA georganiseerd is op een wijze die inspirerend kan werken voor de Utrechtse Academie, het Lectoraat, en zelfs voor de organisatie van de te ontwikkelen pre-master. De werkwijze is gebasseerd op het scheppen van een internationale omgeving waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten en in gesprek kunnen komen op een hoog niveau. Het geheim van de werkwijze is (1) het organiseren van de cultuur werkplaats op basis van inhoudelijke inspirerende thema's die werkgebieden overstijgen (gekoppeld aan mensen) (2) het centraal stellen van publicaties die het niveau van onderzoeksverslagen overstijgen (3) het stimuleren van seminars waarbij de deelnemers aan het scholingstraject uitgedaagd worden zichzelf te laten zien (4) het faciliteren van training in vaardigheden waarover je nog niet beschikt. Deze structuur doet in zekere zin Amerikaans aan en werkt. In de te ontwikkelen pre-masters wordt deze structuur als basis voor het methodisch-didactisch handelen genomen. Dat betekent dat er een lijn zal dat er gewerkt zal worden op : (1) inspiratieniveau (2) produktniveau (3) ontmoetingsniveau(4) trainingniveau.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten