dinsdag 1 juli 2008

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In het kader van de academische scholen hebben op de valreep van het academisch jaar 2007-2008 nog een aantal activiteitenn plaatsgevonden.

Meso magazine : het contact met meso magazine heeft er toe geleid dat in het najaar 2008 een apart nummer gewijd zal worden aan de opleidingsschool. In dat nummer zal danook het artikel over de Academische School komen. Ik zal intussen het artikel nog wat uitbreiden met een aantal praktijkvoorbeelden.

Pedagogische studieen : Theo Wubbels heeft mijn artikel gelezen. Hij noemde het "belangwekkend" en gaf een aantal aanbevelingen voor tijdschriften die nu gepolst gaan worden. PS was minder geschikt omdat het gaat om een artikel
dat minder theoretisch is als geschikt wordt geacht voor de doelgroep.

Overleg Stef en Paul : het overleg metr stef en paul heeft ertoe geleid dat er duidelijk is over de organisatie van "academische scholen" binnen de faculteit. Binnen het managementteam is deze taak komen te liggen bij Stef Heinsman. Hij zal zorgen voor een verankering in de lijn. Jeroen gaat zich meer richten op onderzoek. De coordinerende taken kan hij overlaten aan Paul/Stef.

Leren en innoveren : komend jaar wordt een nieuwe masters ontwikkeld, leren en innoveren. Vanuit het lectoraat zullen Jeroen en Hans een inhoudelijke bijdrage leveren. De organisatie ligt bij Ilse Schroder. De masters "leren en innoveren" kan van groot belang zijn bij de ontwikkeling van academische scholen.

Scala / NUOVO: in het kader van academische scholen gaat een experiment gestart worden bij Scala. De opzet bestaat uit drie ettapes : (1) data verzamelen voor de academische school op scala met inzet van mensen van scala, nuovo , lectoraat en HU studenten (2) analyseren van de data met een groep 'critical friends' . Inzet ook van lectoren als : Hans Jansen, Hans van Ewijk, Petra del Ponte. (3) delen van gegevens bijvoorbeeld 'regionaal platform'. Bestuur/directies komen tot besluitvorming voor consolidatie.Scala en de HU heeft al mensen beschikbaar. Het wachtten is nu op NUOVO.Voor de zomervakantie volgt bericht.

woensdag 25 juni 2008

Onderzoek Adolescentie in Fictie

De maand juni is een razenddrukke maand. Iedereen wil voor de zomervakantie nog al zijn werk afkrijgen. In het kader
van het onderzoek "Adolescentie in Fictie II" vordert het werk zodat de "target" voor de zomervakantie waarschijnlijk wordt gehaald. In het kader hiervan zijn verder nog een aantal zaken de moeite waard om vermeld te worden :

- Jurjen van der Groep gaat op een of andere wijze een bijdrage leveren aan met name de begrijpelijkheid van de tekst voor de doelgroep studenten. Adolescentie in Fictie II moet immers, meer dan Adolescentie in Fictie I bruikbaar zijn voor studenten Pedagogiek, maar ook Kunst en Liberal Arts. Mathi Vijgen heeft aangeboden, net als bij het boek over Caravaggio, diensten te verlenen.

- Paul Scheulderman heeft 16 juni voor het laatst deelgenomen aan de vergadering van het Lectoraat. Hij gaat nu met pensioen. Dat neemt niet weg dat hij betrokken zal blijven bij dit onderzoek.Ook ligt verdere samenwerking tussen het lectoraat VOMD en Studio DV in het verschiet.

- Nanda Jansen, oud student van mijn VH mentorgroep, was gast currator van de tentoonstelling "Carried Away" in het
kader van Sonsbeek 2008 (Arnhem). De opening op 14/6 was enthousiasmerend. Wie weet komt het nog tot een verdere samenwerking in het kader van de voorgenomen tentoonstelling "Transformations". Deze tentoonstelling wordt georganiseerd met studenten van ARTEZ en zal uitkomen in 2009.

- 20/6 had ik een overleg met medewerkers van ARTEZ over een programma/tentoonstelling "Transformations" samen
met de studenten Fashiondesignstrategy. De eindexamengroep 2007 presenteerde op die dag in Amsterdam hun mooie eindwerkstukken. De basislijnen zijn inmiddels uitgetekend voor een gecombineerd les/tentoonstellingsprogramma. Inspiratiebron bij de tentoonstelling zal mijn boek over"Orlando" zijn. De verdere lijnen worden nu uitgezet.

- 21/6 fungureerde ik als discussant op de DERA (Dutch Educational Research) in Utrecht. De 12 bijdragen van studenten
die ik becommentarieerde hadden vrijwel allemaal raakvlakken met mijn narratief onderzoek. Dit past ook mooi in het voornemen om Orlando in het najaar op een bijeenkomst "Over Jeugd" te presenteren voor o.m. de studenten Ecologische Pedagogiek.

- 24/6 ben ik gevraagd om in het kader van de minor Liberal Arts in ieder geval een aantal colleges te geven over culturele analyse. Ik zal daarbij ingaan op mijn methodiek van : reading-analysing en sharring. Ik zal daarbij ondermeer werken met mijn boeken over Caravaggio en Orlando.

- 26/6 heeft Roel de Groot, directeur Agiel, een gesprek met Dick de Wolff, directeur van de FE, over de uitgave van mijn nieuwe boek "Adolescentie in Fictie II". Als alles loopt volgens verwachting komt het boek uit in het najaar van 2008.Het boek raakt het tweede deel van mijn proefschrift.

vrijdag 6 juni 2008

Onderzoek Adolescentie in Fictie

Door al het werk aan het rapport academische scholen lag het werk aan het onderzoek Adolescentie in Fictie vorige week even stil. De afgelopen week ben ik echter weer druk aan de gang gegaan. De tekst van het boek over de "poetische adolescent"
dat centreert rond de begrippen identiteit-alteriteit - fictiviteit zal in concept naar verwachting klaar zijn voor de zomervakantie.
Vervolgens kan begonnen worden met de opmaak van het boek. Aangezien er veel beeldmateriaal wordt gebruikt zal dat ook nog een hele klus zijn.

De poetische adolescent is een jeugdconcept dat overal om ons heen nog zichtbaar is , is mijn stelling. Om dat te toetsen ga ik in de week van 16 juni in gesprek met een aantal studenten van Hogeschool Helicon. Uit deze informele gesprekken hoop ik op te kunnen maken hoe jeugdstijlen zijn verankert in een jeugdconcept, in dit geval het "poetische". Dit kleine onderzoek past in de groeiende samenwerking tussen de VH en Helicon. Daarbinnen paste ook het overleg tussen Chris Wissenburg en ik over de toekomst strategie van Helicon waarbij het idee aan de orde kwam van een specialistische excellent "(ped)agogisch" onder
deel.

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

De dieptepilot Academische Scholen 2005-2008 nadert zijn einde de Overbruggingsregeling 2008-2009 is begonnen. Voor de participerende scholen betekent dat dat ze gaan onderzoeken/ontwerpen hoe hun school als Academische School eruit gaat zienop basis van het vastgestelde concept. Dat betekent dat een aantal scholen een model gaan uitwerken van een school met drie kernprocessen : onderwijs, opleiding en onderzoek.

In het kader hiervan heb ik het concept nogmaals uit de doeken gedaan op de startbijeenkomst op 5 juni. Ook werd een voorlopige rapportage uitgedeeld. Inmiddels zijn ook contacten gelegd met Pieter Leenheer (Meso Magazine) en Theo Wubbels
(Pedagogische Studieen) voor publicaties. De contacten lopen via Ruud van de Herberg. De artikelen worden geschreven door Jeroen Lutters. De context van het project Academische Scholen wordt ook uitgemaakt door het proberen te formuleren van onderzoek in de praktijk. Daaraan grenst ook het werk van de onderzoeksgroep over onderzoek in het HBO waarin ik participeer en die 9 juni a.s. zijn afsluitende bijeenkomst heeft.

Op 10 juni hebben Paul Lakens en Stef Heinsman een overleg waar ik bij zal zijn, en waar de aansturing/rolverdeling van de overbruggingsregeling wordt doorgesproken. In ieder geval is al duidelijk dat ik geen rol meer ga spelen in algemene coordinatie en begeleiding. Ik houdt me bezig met kennisborging aan de hand van de ontwikkeling/ontwerpen, van het liefst een academische school. Dit zal dan uitmonden in een publicatie waarin concreet duidelijk wordt hoe op papier een school eruit ziet die Academische School, wil zijn (in de zin van het concept).

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

De ontwikkeling van het Bernard Lievegoed College for Liberal Arts neemt een vlucht. Na het koersdocument en het ontwikkelplan is er nu positieve interesse van investeerder(s) om bij te dragen aan de ontwikkeling. Inmiddels zijn we ook druk doende met het aanstellen van medewerkers die de verschillende productgroepen kunnen dragen. Naar verwachting is de bezetting voor de zomer een feit. Tenslotte wordt ook druk overleg gevoerd om samen met een daarop gespecialiseerd bureau de marketing aan
te passen aan de nieuwe koers van de VH. Ook de productontwikkeling loopt prima.

De masterclasses gaan in februari 2009 van start en zullen worden aangeboden vanuit een 4 tal lectoraten in oprichting. Deze zullen naar verwachting luisteren naar de namen : filosofie & spiritualiteit (Johnn van Schaick), natuur & gezondheid (Roel de Groot), maatschappij & recht (Eric van Luytengaarden), kunst & cultuur (Jeroen Lutters). Deze lectoraten in oprichting passen in het ontwikkelen van een verticale kennisstructuur binnen het Bernard Lievegoed College for Liberal Arts. De masterclasses lopen vanaf februari 2009 tot december 2009.

De minor Liberal Arts gaat vanaf september van start op de HU. De studiegids is begin juli klaar. Inmiddels zijn een aantal studenten op de FMR en FCJ geintervieuwd over het thema :Liberal Arts' . De gesprekken leverde op dat de thema's die we behandelen : integreren van persoon en professie, ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden, veel aandacht geven aan het uitdrukken in taal (woord/geschrift) voor veel van hen heel herkenbaar is.De reacties waren zonder uitzondering positief. Persoonlijk contact met de doelgroep, door veel mensen te spreken over de minor is heel belangrijk blijkt.

In de komende weken zal ik nog mijn oor te luister leggen over de behoefte van studenten van de kunstacademie (eindpresentaties Fashion & Design ARTEZ 20 juni ), en van (ecologische)pedagogiek (DEARA 21 juni) voor de genoemde thema's.

zaterdag 17 mei 2008

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

In het kader van het ontwikkelen van een Bernard Lievegoed College for Liberal Arts hebben weer een aantal activiteiten plaatsgevonden op het gebied van :

- investeringen BLC
- Minor LA
- Organisatie BLC


Investeringen BLC : Het plan voor het BLC is zover dat investeerders worden gezocht. Op 15 mei vond een gesprek plaats met
Hugo Barbas en Jacob Slis van Woudschoten over het ontwikkelplan Bernard Lievegoed College for Liberal Arts dat als investeringsvraag maandag 19 mei in behandeling wordt genomen bij de Woudschoten groep. Van de kant van de Vrije Hogeschool waren aanwezig Rogier Boon, Marja Molenaar en Jeroen Lutters, die alledrie aan strategie, inhoud, organisatie en financieen hebben gewerkt. Afgesproken is dat er nog een paar kleine wijzingen plaatsvinden en dat de aangepaste versie nog deze week wordt opgestuurd. Het gesprek had een prettig, enthousiasmerend, karakter waaruit wederom bleek hoe zeer Woudschoten en de Vrije Hogeschool (Bernard Lievegoed College for Liberal Arts) gaan voor dezelfde thema's. Dat wil zeggen :inhoudelijke kwaliteit, persoonlijke zingeving, bedrijfsmatig realistisch handelen.

Minor Liberal Arts : Een plan voor de werving van studenten is gemaakt door Hanke Drop. Onder haar leiding zijn afspraken gemaakt voor een verdere wervingsactie voor de minor, gekoppeld aan de tweede inschrijvingsronde. Inmiddels is al een "go" uitgesproken door de faculteit. De wervingsactie vind drieman sterk plaats op de Faculteit Maatschappij en Recht (21/5) en de Faculteit Communicatie en Journalistiek (27/5) middels de techniek van "spead-date". Uit de voorgaande inschrijvingsronde is al gebleken dat we te maken hebben met een aparte groep sterk studenten met interesse t.w. ambitieuse allochtone meisjes.

Organisatie BLC : Inmiddels is de door Marja Molenaar en Rogier Boon ontworpen organisatiestructuur in zelf verantwoorde
lijke productgroepen al in gang gezet. Er worden nu eindverantwoordelijke ondernemers gezocht. In dat kader vinden ook gesprekken plaats met geinteresseerden voor de productgroep van de minor. Opvallend is het enthousiasme in de reacties.
We hopen/verwachtten dat we uit de sollicitanten we eind mei een kandidaat hebben kunnen kiezen. Voor de master werkgroep , die al regelmatig bij elkaar komt, is als productleider a.i. Roel de Groot aangesteld.

Mededelingen Lectoraat Vernieuwende Opleidingsmethodiek & Didactiek

Rondom het lectoraat hebben zich weer een aantal belangrijke ontwikkelingen voorgedaan. Ik zal daar regelmatig melding
van maken :

Audit lectoraat VOMD : In week 19 (7/8 mei) heeft een audit plaatsgevonden. Daarvoor zijn Prof. Joe Kicheloe en Dr. Shirley Steinberg uit Canada overgekomen. Ons lectoraat is met zeer lovende woorden vereerd. Gesteld werd dat onze manier van werken zozeer de moeite waard is dat de faculteit het nog veel meer dan nu het geval is als paradepaardje kan/moet gebruiken naarbuiten. Op basis van het concept "Levend Leren" (Real Life Learning) kan ook heel veel gedaan worden voor het Hoger Onderwijs in en buiten Europa. De comissie is voorgezeten door Prof. Em. Nathan Deen.

Activiteiten pedagogische revolutie : een denkgroep pedagogische revolutie is ingesteld.29 mei is de volgende bijeenkomst. Daarbinnen participeren studenten en docenten. Uitgangspunt is de kritische pedagogiek meer te laten leven in Nederland.In dit kader heeft ook een gesprek plaatsgevonden tussen Hans, Jeroen, Renee, Joe Kincheloe en Shirley Steinberg. De afspraak is gemaakt dat rond februari 2009 een congres over kritische pedagogiek zal plaatsvinden en gepubliceerd zal gaan worden in het door hen beheerde internationale/digitale tijdschrift.

Conferentie pedagogische revolutie : op zaterdag 10 mei heeft een conferentie plaatsgevonden voor de masters pedagogiek studenten. De conferentie ging met name over het belang om vanuit een tijdseigen/geengageerde kijk op pedagogiek te operen. De studenten waren zeer geinspireerd met name door het optreden van de canadese delegatie. Uitgangspunt was de kritische pedagogiek.

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

Inmiddels is het even geleden dat een bericht is verschenen over de voortgang van het onderzoek Academische Scholen. Dat heeft meer te maken met de drukte, dan met dat er geen noemenswaardige ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Om er een aantal te noemen.

Inhoudelijk : Ik ben druk bezig met een rapport als bijlage voor de bijeenkomst van 5 juni. Het definitieve verhaal/ de
Toolbox komt uit na de zomer. Nu zijn net de "Etnografische case-studies" binnen van de verschillende scholen en maak ik
een korte overzichtelijke rapportage waarin zijn genoemd : (1) het concept academische opleidingsschool (2) de realisatie
nu (3) de huidige procesgang (4) de verdere implementatie. 5 juni zal een startbijeenkomst met de scholen plaatsvinden die doorgaan met de dieptepilot. Nu het concept er is staat het thema : Experiment Academische School centraal . Daarbij gaan
we ons met name bezighouden met de inhoudelijke koers van de inrichting van de Academische School op basis van professionele inhoudelijke leerling relevante specialismen. Mijn insteek daarbij is: maak een design, en leg het vast door permanent "Etnografisch Onderzoek". Voor het begeleiden van "Etnografisch Onderzoek" is Hans Jansen bereid gevonden mee te werken. Door de "Etnografische benadering" wordt een "Academische School" niet alleen als een structuur maar vooral als een (samenhangende) cultuur bestudeerd. Door deze benadering ontstaat lijnen die anders verborgen blijven. Als illustratie: op 15 mei heeft een gesprek plaatsgevonden met de medewerkers van het SBL onderzoek over "kennisdelen", dat uitstekend kan worden aangesloten bij het project Academische Scholen.Al eerder is op deze manier een connectie totstand gebracht tussen Educatief Design, School Desig, Utrechtse Kansen en Overvecht Presents met Academische Scholen.

Personeel: een belangrijk gegeven voor de voortgang van het project is dat de HU/FE net als de scholen Academische
Scholen als missie waar maken.Een positief gesprek met Dick de Wolff heeft al plaatsgevonden. Inmiddels is contact
gezocht met Stef Heinsman, directeur Archimedes, over het vrijmaken van personeel voor onderzoeksbegeleiding van scholen/personen. Tussen de 5-10 namen zijn genoemd van medewerkers die ook al vorig jaar met het project verbonden waren, maar toen in de praktijk weinig/geen tijd hadden en ook nog te weinig geprofessionaliseerd waren.Door toezegginng van tijd, wat te verwachten is, kan worden gewerkt aan de professionalisering, teamvorming, en effectieve inzet van deze club mensen. Doelstelling is om voor de zomervakantie een kader te hebben van mensen en een globale strategie voor externe begeleiding en interne professionalisering.

Communicatie : de communicatie tussen de verschillende onderdelen van het project Academische Scholen wordt verzorgt door Paul Lakens. Interessant in dit verband is dat de HKU het project Academische Scholen als interessant project (in het kader van Schooldesign) zal gaan noemen binnen het eigen (uitgebreide jaarverslag). Een fotoshoot is gemaakt, een intervieuw heeft plaatsgevonden over deze goedlopende samenwerking tussen HU en HKU.Eveneens van belang is het zoeken naar alternatieve communicatieve middelen. In het kader daarvan is een "Academiespel" ontwikkelt door Jeroen Lutters/Paul Scheulderman dat ook na de zomer zal worden gepresenteerd (in de toolbox).

Management : Academische Scholen vraagt een aantal management taken die het volgend jaar goed gefaciliteerd moeten worden. Overleg hierover heeft al plaatsgevonden met Paul Lakens van de ene kant (scholen) en Dick, Loek, Peter en Stef
van de andere kant . De richting ziet er nu als volgt uit (al is er nog veel beweging en ligt nog niks vast) :

1. Taakverdeling 2008-2009 Academische Scholen : in het kader hiervan ligt de project aansturing bij Paul lakens. Hij
gaat twee dagen in de week het project leiden. Er zal geen gebruik gemaakt meer worden van deelprojectleiders en zo de aansturing meer te concentreren bij een persoon.

2. Taakverdeling 2008-2009 Research Hogeschool FE : Huib de Jong spreekt wel over een Research Hogeschool HU. Dit
zou mooi passen bij het Academische Scholen concept. Deze scholen hebben namelijk ook een research relatie naar de Hoge
school.Om dit te accentueren vind overleg plaats binnen de directie van de FE om een van de directeuren belast met dit thema in het kader van de Academische Scholen meer naar voren te schuiven.

3. Taakverdeling 2008-2009 lectoraat niveau : Ik ben in overleg hoe de managementtaken in het kader van het onderzoek, (zeker als de spreiding beter wordt, maar er toch nog sprake is van een pilotfase waarin veel relatiewerk nodig is) bij iemand kan komen te liggen die speciaal daarmee wordt belast. Het gaat om iemand die de trainingen ondersteunen kan, de mensen in kan zetten, contacten onderhoudt. Hij wordt ondersteunt door een senior assistent (Eva) die zorgt dat contacten worden onderhouden, documentatie/informatie enz. op een plek komt.

4. Taakverdeling 2008 -2009 onderzoek/publicatie/lezing : Ik wil mezelf zoveel mogelijk gaan bezighouden met het
borgen en monitoren en laten circuleren van de aanwezige kennis. Dat betekent dat ik vooral wil gaan schrijven en publiceren over het concept en de uitvoering daarvan. Ik denk dat dat nu van groot belang is. Gezien mijn achtergrond (ook EPS/Opleidingsscholen) lijkt me dat een mooie taak. Dat betekent dat ik geen coordinatie maar me nog meer kan richten op mijn eigenlijke taak.

dinsdag 13 mei 2008

Onderzoek Adolescentie in Fictie

Publicatie : In het kader van het onderzoek "Adolescentie in Fictie" (Jeugd en post moderne cultuur) is, conform de afspraken,
met Paul Scheulderman voor Studio DV een storyboard gemaakt voor een DVD die in oktober geproduceerd moet zijn. Het storyboard is een uitgebreidere en verbeterde versie van het eerdere concept besproken met Prof. Mieke Bal. Op basis van dit storyboard zal een verdere afspraak gemaakt over de verdere realisatie.

Lezingen : Er is contact geweest met Linda Wolsing van de Arnhemse modeacademie van ARTEZ (op aanbeveling van Jose Theunissen). Deze week volgt een gesprek om de mogelijkheid te onderzoeken van het geven van lezingen/projectonderdelen
over postmoderniteit, jeugd, lifestyle en kleding. Daarbij zal het thema "poezie" centraal staan (in het kader van mijn publicatie hierover dit jaar). Er is ook contact geweest met de Vrije Hogeschool over een lezing met dit thema. Hetzelfde geldt ook voor de HKU (op aanbeveling vanm Anke Coumans).

Onderzoek : In het kader van het onderzoek heeft Joe Kincheloe (Mc Gill University) zich bereid verklaart mede te denken in het kader van het onderzoek. Het is de bedoeling dat in de komende tijd een dialoog op gang komt aangaande "Jeugd en Post Moderne Cultuur". Het lijkt erop dat ons werk behoorlijk wat overlap vertoont. Joe Kincheloe wil t.z.t. ook zitting nemen in het promotie comite.

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

In het kader van het Onderzoek en Ontwerp met betrekking tot de Liberal Arts zijn de volgende ontwikkelingen gaande :

Minor : In het kader van de minor Liberal Arts start een tweede inschrijvingsronde op 21 mei. Teneinde publiciteit te maken
proberen we in de komende weken nog op een of meerdere faculteiten voorlichting te geven. Een en ander hangt af van de beschikbare mankracht. Hanke, belast met de oprganisatorische kant van de minor, heeft hierover contact met Marcel Meerm directeur Ecologische Pedagogiek.Intussen wordt voortvarend verder gewerkt aan het programma van de minor. Op 14 en 19
mei vind ook een sollicitatie ronde plaats voor een nog steeds aan te nemen medewerker.

Bernard Lievegoed College for Liberal Arts i.o. (voorheen VH) : De ontwikkelingen gaan voortvarend verder. Een concept ontwikkel
plan op basis van het koersdocument is gereed en zal 14 mei worden besproken met Hugo Barbas ter voorbereiding van de bestuursvergadering van Woudschoten. Inmiddels is ook begonnen met een verandering van de organisatie structuur door het werven van productleiders. Daarmee ontstaat een transparante ondernemende organisatie. Op de 14e mei vind de bestuursvergadering plaats.

vrijdag 25 april 2008

onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In de afgelopen week is in het kader van de Dieptepilot contact geweest met een aantal belangrijke speler dwz. Dick de Wolff,
Peter Lorist, Loek Vroomans, Stef Heinsman, Ria Sluiter, Hans Jansen.

Lectoraat VOMD : Hans Jansen wil graag een bijdrage leveren aan het project. Hij kan ondermeer een rol spelen bij het begeleiden van de onderzoekers van een kritisch pedagogisch standpunt. In de komende tijd zal onderzocht worden op welke manier precies. Over de koers van het lectoraat vanuit een kritisch pedagogisch standpunt heeft verder overleg plaats gevonden. Een denkgroep van studenten wordt mogelijk samengesteld om daarmee het contact met de studenten verder te inventariseren

Inbedding Academische School FE : Op 25 april heeft een overleg plaatsgevonden met o.a. Stef, Dick, Peter. Daarin is vastgesteld dat verdere inbedding wenselijk is. Binnenkort zal een portefeuillehouder vanuit het directieberaad worden aangesteld. Die zal het op zich nemen om alle partijen op faculteitsniveau bij deze programmalijn "onderzoek" te betrekken. Op 14 mei heb ik een afspraak met Loek Vroomans om dit gesprek voor te bereiden.

Problematiek grote stad NUOVO : een teruglopend aantal leerlingen in Overvecht veroorzaakt problemen bij NUOVO in het kader van de opleidingscapaciteit die beschikbaar is. In het overleg van 25 april is besloten dat in het kader van de Aacademische School intensief samengewerkt gaat worden tussen de FE en NUOVO in het kader van het concept Academische School. Daarbij zalgekozen worden voor een doelgericht regionale aanpak, waarbij andere faculteiten en bedrijven worden betrokken, met het oog op het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek VMBO en het geschonden imago van het VMBO.

Dieptepilot Overbruggingsjaar: In het kader van het overbruggingsjaar Dieptepilot Academische School wordt gewerkt met Pieter Leenheer en Ruud van den Herberg aan een publicatie.Op 5 juni vindt de startbijeenkomst plaats van het overbruggings
jaar van de dieptepilot. Op die dag zullen de specialismen van de scholen verder in kaart worden gebracht.Ook zal iki als onderzoek coordinator een verhaal houden.Een team voor het onderzoek voor het volgend jaar wordt voorbereid in overleg met Stef Heinsman. Bij voorkeur wordt verder gegaan met mensen van vorig jaar zoals : Femke, Nies, Colinda, Carolien, Alice en Monique.Met Loek wordt gekeken welke specialisten op het gebied van praktijkonderzoek kunnen worden betrokken uit de diverse lectoraten.

zondag 20 april 2008

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

In het kader van het Onderzoek en Ontwerp Liberal Arts hebben een aantal belangrijkse stappen plaatsgevonden.

Ontwikkelplan : Er is een concept ontwikkelplan opgesteld waarin de stappen worden genoemd van transformatie van de Vrije Hogeschool naar een Bernard Lievegoed College for Liberal Arts. Dit ontwikkelplan is een uitwerking van het eerder genoemde koersdocument en voor het grootste deel het werk van Rogier Boon en Marja Molenaar. Ik heb vooral een inbreng gehad op het gebied van de aanscherping en de positionering van de missie. In de komende weken zal het ontwikkelplan verder worden uitgewerkt zodat het als aanvraag voor steun rond half mei kan worden besproken binnen een extra ingelaste bestuurs vergadering van de Stichting Woudschoten.De eerste reacties van meelezende 'critical friends' zijn heel enthousiast. De aanscherping van de missie heeft vooral betrekking op het concept Liberal Arts. Liberal Arts wordt geschetst als een van de twee belangrijke vormen van Hoger Onderwijs: de "Liberal Education" en de "Professional Education" . De Vrije Hogeschool/ Bernard Lievegoed College for Liberal Arts wordt uitdrukkelijk geplaats binnen het veld van de "Liberal Education".

Minor : De voorbereidingen rondom de minor zijn in volle gang. Het programma wordt ontwikkeld. Een sollicitatie is uit voor medewerkers voor de uitvoering en het aansturen van de productgroep in het pilot-jaar.Op 8 april heeft inhoudelijk overleg plaatsgevonden met Jurjen rondom de eerste opzet van de minor. Telefonisch heb ik regelmatig contact met belangstellende studenten. De eerste inschrijvingen hebben reeds plaatsgevonden. Uit alles blijkt dat de inschrijvingen passen binnen het beoogde concept. Het zijn mensen die meer willen werken aan samenhang in studie, werk & leven. Op basis daarvan willen ze onderzoekend in het leven staan, kennisgrenzen slechten, en komen op een niveau van denken waarbij persoon & professie
elkaar voortdurend ondersteunen en inspireren. Omdat we ervan uitgaan dat de doelgroep positief kritisch is en dus goed geinformeerd wil zijn beginnen we in de maand mei met een serie 'spreekuren' op regelmatige tijdstippen binnen enkel faculteiten. (concept : spead-date).

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In het kader van de Dieptepilot Academische Scholen heeft op 1 april een interview voor het jaarverslag van HKU plaatsgevonden met ondergetekende en een aantal studenten van de HKU .De HKU wil het project Schoolontwerpen namelijk naar voren brengen als een van de succesvolle innovatieve projecten in het jaarverslag. Intussen wordt gewerkt aan de methode/ publicatie over Schoolontwerpen door Anke en Ingrid. De publicatie zal voor de zomervakantie klaar zijn en kan nog voor de start van het vervolgtraject Academische Scholen mee worden genomen.

Eveneens in het kader van de Dieptepilot heb ik een gesprek aangevraagd met Dick de Wolff en Loek Vroomans om (mede op advies van Peter Lorist) de banden tussen faculteitsdirectie, directie, lectoraat en projectorganisatie wat meer aan te trekken. Een orienterend gesprek heeft plaatsgevonden op 8 april. Inmiddels is een gesprek gepland op 25 april. In het gesprek zal ondermeer aan de orde komen hoe Academische Scholen een coherent verhaal kan zijn binnen de Faculteit Educatie vanuit een gezamenlijke strategie van afdeling, faculteit en lectoraten. Inmiddels heeft Dick de Wolff zich stevig ingezet om het innovatieve concept Academische School gestalte te geven (o.a. Academische PABO). Vanwege de continuiteit hoop ik van harte dat er geen grote wijzigingen gaan plaatsvinden binnen de faculteitsdirectie.

Op 14 april heeft Jan van de Berg een presentatie gehouden van zijn onderzoek met betrekking tot een ELO geschikt voor Academische Scholen. Kenmerkend voor de ELO is dat hij op basis van het concept "It's Learning" binnen een school precies het overzicht geeft van de activiteiten van de studenten/docenten in opleiding dat nodig is. Deze aanpak is geschikt voor de web 2.0 generatie die zelf zijn informatie beheert en openbaar maakt voor partners. Dit is een duidelijk verschil met een informatiesysteem dat gestuurd wordt vanuit een groot centraal instituut.Jan van de Berg heeft terecht interesse in een vervolg (promotie)onderzoek.Hopelijk kan in het overbruggingsjaar hierin een stap genomen worden.

Tot slot is een afspraak gemaakt met Ruben Koeweiden om zijn betrokkenheid bij het project voor volgend jaar uit te breiden. Het gesprek zal plaatsvinden op 22 april.

Onderzoek Adolescentie in Fictie

De afgelopen twee weken ben ik vooral druk geweest met het onderzoek " Adolescentie in Fictie" (in het kader van het promotieonderzoek : jeugd en post moderne cultuur). Op basis van het gesprek met Mieke Bal is in overleg met Paul Scheulderman een concept voor publicatie van de onderzoeksgegevens ontwikkeld. Dat concept sluit aan bij het vorige kijk/luisterboek, maar is ook een aanzienlijke verbetering. De formele structuur heeft een karakter gekregen dat veel meer past bij het het werken met audio-visuele middelen dan het vorige kijk/luisterboek. De basisstructuur (storyboards) is nu vrijwel klaar. Daarbinnen worden muziek, beeld en tekst componenten verder uitgeschreven. Binnenkort wordt de basisstructuur gepubliceerd op de beschermde BLOG voor medewerkers aan het onderzoek.

In de komende weken zal op basis van het storyboard samen met Agiel een planning worden gemaakt voor de uitgave die in september/oktober is gepland op de conferentie "Over Jeugd" . Op deze conferentie zal het thema "Jeugd en Post Moderne Cultuur" centraal staan. De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met de opleiding (Ecologische) Pedagogiek die in juni op basis van mijn artikel " Streetwise in Junkspace" al een conferentie met dezelfde naam zal organiseren. De conferentie zal niet alleen ingaan op de sociaal-psychologische aspecten van de adolescentie, maar ook op het dillema"poetische adolescent" en "Hoger Onderwijs". Daarbij staat de paradox "professional education" en "liberal education" centraal.

maandag 31 maart 2008

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In het kader van het onderzoek naar de Academische School komen we in een proces van uitvoering/vervolg. In het kader daarvan loopt het volgende :

Onderzoek in het HBO : Een gesprek vindt plaats met o.a. Huib de Jong en Loek Vroomans over 'de identiteit van onderzoek' binnen het HBO. Dit gesprek levert op dat onderzoek binnen het HBO in ieder geval het ad hoc karakter moet overstijgen en
praktijk relevant moet zijn in zoverre dat het leidt tot vooral professionele verdieping. In dit verband is het project Academische Scholen uitermate van belang voor het HBO. Het onderzoek voldoet in beide opzichten aan beide gestelde criteria. Het gaat erom duidelijk te krijgen in hoeverre onderzoek het niveau kan krijgen van dat binnen medische of juridische universitaire opleidingen.

Prototype : 1 april gaat de aanvraag voor het overbruggingsjaar Academische Scholen uit. In de aanvraag heeft het lectoraat weer een belangrijke plek gekregen. Dit is het gevolg van een prettige samenwerking het afgelopen jaar. In de aanvraag is het door het lectoraat VOMD (Jeroen Lutters) geintroduceerde model "Academische School als Academisch Ziekenhuis" centraal gesteld. Daarmee moge duidelijk zijn dat er goed werk is geleverd.In de komende weken zal ik me nog wat richtten op verder literatuur onderzoek. De voorpublicatie van het prototype komt in een gerenomeerd tijdschrift. Ruud van de Herberg is dat aan het regelen.

Audiovisueel : Er wordt hard gewerkt aan het gereedmaken van de toolbox. In het kader van het audio visueel materiaal
wordt een film gemaakt. Op 11 maart heb ik een Interview gegeven. De volgende interviews komen in de maand april tot
stand. Carin Kunst is de projectleidster. Paul Lakens doet de productie. Een eerste montage zal met mij worden besproken alvorens het komt tot een definitief product.

Schoolportretten : De schoolportretten worden uitgewerkt door Jacob Ruitenbeek die daarvoor elke donderdag op de faculteit aanwezig is. 17 maart heb ik een begeleidingsgesprek gehad met deelprojectleider Wim Ruitenbeek. De schoolportretten komen op dit moment binnen. Gewerkt wordt op basis van een etnografische methodiek. 17 maart heb ik in dit verband nog contact gehad met Jan van de Berg die zijn portret de afgelopen week heeft ingezonden. 20 maart heb ik een werkochtend gehad op NUOVO. NUOVO (Ria Sluiter/Roel Hodes/ Ruben Koeweiden)zijn erg enthousiast voor het invoeren van het model binnen NUOVO.

Routeplanner : 31 maart is een aanvang gemaakt met de Routeplanner. De eerste schets ligt nu bij Paul Scheulderman
(Studio DV) met wie ik het spel verder zal uitwerken.Uitgangspunt is het eerder besproken "9 velden model". In de komen
de weken zullen we hier verder mee aan de slag gaan.Ongetwijfeld wordt het weer een mooi product.

Al het materiaal wordt intussen geordend door Eva van Berne. Zij is het centrum waar alle lijnen samenkomen. Inmiddels liggen hier ook de producten van de werkgroepen IPB en het Keurmerk Opleidingsscholen. Deze resultaten kunnen daarmee ook worden verwerkt in het eindproduct. Centrale archivering/documentatie is immers de basis van goed onderzoek.
Begin mei wil ik twee weken helemaal vrij boeken en de eindtekst schrijven (samen met Eva en Jacob als het lukt).

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

In het kader van het Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts hebben een aantal belangrijke voorvallen plaatsgevonden.
Aan de orde zijn gekomen : het convenant (19 maart), de flyer ( 25 maart), de minoren markt (25 maart).

Convenant : Op 19 maart is een convenant ondertekent tussen de Vrije Hogeschool en de Faculteit Educatie van de Hogeschool Utrecht. Er is sprake van een historisch moment. Vanaf nu is er sprake van een formele relatie tussen een algemeen instituut voor Hoger Onderwijs en de Vrije Hogeschool. Dit is volstrekt nieuw in de geschiedenis van de Vrije Hogeschool. Gehoopt en gewerkt wordt aan een duurzame relatie waarbij beide instituten elkaar zullen/kunnen inspireren. Bij de ondertekening waren aanwezig : Dick de Wolff, Marja Molenaar, Jeroen Lutters en Hanke Drop.

Flyer : Voor de minoren markt op 25 maart was een flyer gereed opgemaakt door het interfacultair instituut Pedagogiek waar de minor Liberal Arts is ondergebracht. De bedoeling is dat de flyer nog verder wordt verspreid. Uitgangspunt in de flyer is hem persoonlijk te maken. Studenten dienen in de folder de docenten te herkennen die met hen aan het werk gaan. "De docent is de methode" is inmiddels een belangrijk onderdeel van onze werkwijze. (Hoger) Onderwijs gaat goed waar het niet alleen om abstracte theorieen gaat maar vooral ook om geloofwaardige, orginele docenten die belangstelling hebben voor de student en hun eigen verhaal kunnen vertellen.

Minormarkt : Op de FMR heeft op 25 maart de minor markt plaatsgevonden. De markt is druk bezocht. Inmiddels zijn de eerste inschrijvingen binnen. Opvallend is dat veel allochtone studenten interesse hebben. Ze worden geraakt in hum ambitie en brede interesse. Vooral meisjes/vrouwen van allochtone afkomst komen op ons af. Het is erg enthousiasmerend om te merken hoezeer ze worden geraakt door onze aanpak. Wellicht gaan we in de voorbereiding deze doelgroep nog meer betrekken.

Door alle drukte is het er nog niet echt van gekomen de Ionastichting in de voorbereiding te betrekken. In de komende tijd willen we deze omissie van onze kant ongedaan proberen te maken. Misschien is het mogelijk ook mensen van de Iona
stichting in de ontwikkelgroep op te nemen.

Onderzoek Adolescentie in Fictie

In de afgelopen week bezocht ik het AERA congres iun New York. In meerdere opzichten was het een rijke ervaring voor mijn onderzoek "Adolescentie in Fictie".

Kritische Pedagogiek : De belangrijkste lezingen die ik heb bezocht zijn ontstaan vanuit een kritisch pedagogische achtergrond.O.a. heb lezingen gehoord met Micheal Apple, Maxime Greene, Joe Kincheloe en Shirley Steinberg. Van belang
voor mijn onderzoek is dat hier analyse wordt gekoppeld aan activisme. Centraal daarbij staan de thema's onderdrukking en bevrijding geinspireerd door het werk van Paolo Freire. In dit verband is het goed op te merken dat ook in het Nederlandse Hoger onderwijs onderdrukkingsmechanismen werken die het belang van studenten/adolescenten activisme onderstrepen. De 'toon' zal anders zijn dan die van '68 maar de noodzaak tot verandering blijft actueel.

Contacten : Ik heb ook een aantal belangrijke contacten opgedaan , vooral met mensen uit de kritisch pedagogische hoek. Een aantal van hen (Joe Kincheloe en Shirley Steinberg) komen begin mei naar Nederland in verband met de Sqiquest lectoraat VOMD; een kwaliteitszorgsysteem van de Hogeschool Utrecht. Met hen komen ook een aantal studenten mee die opnamen zullen maken.
Wellicht is het mogelijk een contact te bewerkstelligen met ASCA.

Uitgevers : Verbonden aan deze groep mensen is de uitgeverij Peter Lang Publishers. Peter Lang werkt samen met de Rotterdamse uitgeverij (internationaal/educatief) Sense. Met beide uitgevers zullen de contacten worden geintensiveerd rondom het uitgeven van met promotieonderzoek. In het kader daarvan zal de toon van mijn boek over 'jeugdstijlen' ook iets meer cultuurpolitiek worden hetgeen overeenkomt met het laatste overleg met Mieke Bal.

woensdag 5 maart 2008

Onderzoek Adolescentie in Fictie

In de afgelopen twee weken hebben de volgende belangrijke gesprekken plaatsgevonden :

Prof. Mieke Bal

27 februari heeft een gesprek plaatsgevonden rondom mijn promotie-onderzoek met de promotor Mieke Bal.
Daaruit kwam naar voren dat het inderdaad een kwestie van cultuurpolitiek is dat het Hoger Onderwijs (opleidingen)zo
worden ingericht dat (aankomende) studenten hierdoor worden geinspireerd. Mijn cultuur-analytische benadering over adolescenten kan daarvoor een mooi voorbeeld zijn. Het laat hun zien hoe de student zijn verhaal kan vertellen (narratieve benadering) door een kritische "close reading" van het fenomeen "adolescentie". Begonnen wordt daarbij in het nu, om van daaruit uit te wijken naar "the past in the present".

Paul Scheulderman/ Studio DV

4 maart vond overleg plaats met Paul Scheulderman/Studio DV die gelieerd is aan dit project. In de publicatie over
Orlando spelen "tekstfragmenten" een belangrijke rol die moeten worden opgenomen volgens het 9 velden model van
Studio DV.Naast de tekstdelen worden sommige velden met beeldmateriaal ingevoegd. De analyse van het 'geknipte' tekstfragment zal vervolgens in als podcast worden ingesproken en gemonteerd. Zo ontstaat een "bricollage van tekst-beeld- en analyse.Deze tekst wordt meer dan de vorige tekst opgezet met de bedoeling het een aansprekende werkvorm/een inspiratiebron te laten zijn voor studenten pedagogiek en cultuurstudies binnen een nieuwe vorm van HO.

Rietveld

5 maart zal Dick Hebdidge een lezing houden op de Rietveld Academie in het kader van "Youth as an Art" . Vervolgens zal
ik overleg hebben over een moment om de lezing "On Youth and Beauty" op een ander moment te houden aangezien

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In het kader van de Academische School hebben een aantal overleg momenten plaatsgevonden. De belangrijkste momenten :

Inleiding Regionaal Platform

Op een bijeenkomst van het regionaal platform hield ik een inleiding waarbij ik de basislijnen van een prototype
Academische School heb proberen uit te werken. De reacties van bestuurders en schoolleiders in de regio, alsmede van de Hogeschool (lerarenopleiding en educatieve faculteit als geheel) waren positief. Dick de Wolff, directeur van de educatieve faculteit, sprak in dit verband over "een momentum".

Begeleiding onderzoekers

Bij het maken van een eindproduct per school is intensieve begeleiding van de onderzoekers een vereiste. In het kader
daarvan hebben de afgelopen twee weken werkbijeenkomsten plaatsgevonden met Mark Dees (18/2) en Paul de Ruyter (3/3).
Ook heeft contact plaatsgevonden met Ron Dorreboom (4/3) om een en ander goed af te stemmen. Jammergenoeg hebben de meeste onderzoeksbegeleiders op de scholen erg weinig tijd, waardoor de begeleiding voor een groot deel terecht komt bij Jeroen Lutters.

Index

Een index van alle stukken wordt gemaakt door Eva van Berne, zodat eind deze week een overzicht beschikbaar is van wat we hebben en wat we nog missen aan onderzoeksresultaten. Opgenomen in de index worden ook de producten van deelprojecten 1 en 4. De index kan gebruikt worden op het overleg met Paul Lakens en Ruud van de Herberg op 13 maart.

NUOVO

Verder overleg heeft plaatsgevonden met Ria Sluyter. Inmimiddels zijn Roel Hodes en Mirjam beschikbaar voor het meewerken aan een voorstudie over NUOVO als Academische School (met name het inventariseren van onderzoeksvragen) volgens het prototype/design. Het is zaak dat voor 1 april een bijeenkomst met Roel Hodes(beleidsmedewerker) en Mirjam (assistent) plaats zal vinden, zodat NUOVO meegenomen kan worden in de vervolg aanvraag. Voorlopig staat de bijeenkomst gepland voor 20 maart a.s.

Lectoraat Academische School

Met Peter Lorist en Dick de Wolff hebben eerste orienterende gesprekken plaatsgevonden over de mogelijkheid van een lectoraat Academische Scholen, waarin de onderzoekende student centraal staat. Verder overleg volgt eveneeens voor 1 april, zodat ook dit thema meegenomen kan worden in de vervolgaanvraag.

donderdag 21 februari 2008

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In het kader van het onderzoek Academische Scholen zitten we in de fase van oplevering. Deze week :

Gesprek Ria Sluyter

Het gesprek heeft plaatsgevonden op 19 februari. Het "onderzoeksmodel" naar het voorbeeld van het Academisch Ziekenhuis, ziet Ria Sluyter als een inspirerend model. Ze gaat akkoord met het testen van dit model in NUOVO context. Het doel van de "test" is om in een laboratorium opstelling in beeld te krijgen wat een dergelijk model betekent voor NUOVO. De eerste stap die nu nog gemaakt gaat worden in het kader van deze projectfase is om in een "pressure cooker" bijeenkomst met een 'kerngroep' snel in beeld te krijgen welke thema's in het vervolgonderzoek ' Academische Scholen' verder uitgediept dienen te worden. Ria onderneemt actie voor het aanstellen van een contactpersoon/beleidsmedewerker op dit onderdeel. Binnenkort zal ook een gesprek plaatsvinden met Ton van Gils in het kader van de beoogde routeplanner.

Begeleiding onderzoekers

Na de initiatieffase en de uitvoeringsfase bevindt het onderzoek zich in de publicatiefase. Het blijkt dat daarbij(onderlinge) begeleiding en begeleiding vanuit het lectoraat VOMD van groot belang is. In het kader daarvan heeft op 13 februariheeft daarom een workshop plaatsgevonden op Via Nova over etnografisch onderzoek. Deze onderzoeksvorm dient als kapstok voor het schoolverslag. Op 12 maart is een vergelijkbare bijeenkomst voor de laboratoriumscholen gepland.Behalve workshops is ook individuele begeleiding versterkt. In dit kader zijn gesprekken gepland met verschillende onderzoekers. De individuele begeleiding van de onderzoekers van de onderzoekende scholen loopt inmiddels (Mark Dees, Wim Ruitenbeek, Inge Essing, Paul de Ruyter . De laboratorium scholen krijgen nog deze week een voorbeeld toegestuurd van Jacob de Ruyer als hullp bij het schrijven van hun tekst. een afspraak is gemaakt met Alice Timmermans in het kader van de podcast voor Unic op 6 maart.

zondag 17 februari 2008

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

In het kader van de Academische School vonden de volgende belangrijke activiteiten plaats :

Research Hogeschool

Op 7 februari vond een overleg plaats met o.a. Huib de Jong, Loek Vroomans en een aantal lectoren over de mogelijkheden van een Research Hogeschool. De Research Hogeschool kenmerkt zich door een praktijkgerichte wetenschappelijk verantwoorde vorm van onderzoek. Er zullen nog twee bijeenkomsten volgen. De eerst volgende is op 6 maart a.s. waarin ieder van de deelnemers uiteenzet wat hij doet aan waardevol onderzoek.Bij deze bijeenkomst kwam ook het thema van de Academische School ter sprake.

Ton van Gils

Op 11 februari vond een overleg met Ton van Gils, voorzitter van het CvB van Scala, plaats. Hij was erg te spreken over het idee van een Academische School naar het model van een Academisch Ziekenhuis. Hij zag vooral ook interessante mogelijkheden voor het verder ontwikkelen van het Scala met specialismen als sport en cultuur. Hij wil graag betrokken zijn bij het maken van een routeplanner naar de Academische School. Een verslag van het gesprek wordt gemaakt door Jacob de Ruyter.

Kennisatelier Coachen

Op 11 februari gaven Marlies Wolterbeek en Frankie van der Sluis een interessante workshop over coaching in het kader van de Academische School. Aan de orde kwam (aan de hand van oefeningen drama) in hoeverre we ons wel bewust zijn dat coachen een tijdelijke zaak moet zijn die de leerling stuurt richting zelfstandigheid. Lichamelijke oefeningen bleken verder erg veel inzicht te geven in de wijze van communiceren.


Begeleiding Onderzoek

Op 13 februari vond een begeleidingsbijeenkomst plaats op Via Nuova voor de deelproject groep Onderzoek. Het Protototype
Academische School is gepresenteerd. Daarnaast werden de principes van etnografisch onderzoek uiteengezet en besproken.
In de komende tijd werken de scholen hun onderzoek nog iets uit, zodat alles in maart klaar ligt. Met Mark Dees en Paul de Ruyter zijn inmiddels individuele begeleidingsgesprekken gepland. Met Wim Ruitenbeek heeft dat al plaatsgevonden. Het contact met Inge Essing loopt via de mail.

dinsdag 5 februari 2008

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

Mijn activiteiten voor het Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts vallen vanaf heden onder JJ Productions, een eigen bedrijf i.o.
In de afgelopen twee weken zijn de volgende activiteiten ontplooid :

Minor

Op 30 januari heeft overleg plaatsgevonden met de twee medewerkers van de Vrije Hogeschool die de minor verder in elkaar zullen zetten. Inmiddels is een taakverdeling gemaakt. Binnenkort volgt een bijeenkomst met mij en Hanke voor een planning.

Masters

Op 4 februari zijn 5 cursusonderdelen/masterclasses gepresenteerd op het gebied van Cultuur, Theologie, Recht, Pedagogiek/Andragogiek en Bedrijfskunde. Gewerkt wordt nu aan een geintegreerd model waarbinnen de verschillende onderdelen een plek kunnen krijgen.

Convenant

Hanke Drop is bezig met de voorbreidingen voor het convenant. Deze week zullen we hier verder overleg over hebben.
Hopelijk kan het convenant tussen VH/FE op korte termijn worden getekend.

Onderzoek Adolescentie in Fictie

In het kader van het onderzoek Adolescentie in Fictie zijn in de afgelopen twee weken weer een aantal stappen gemaakt.

Hanke Drop

De concept tekst van het eerste deel van Orlando is gelezen en becommentarieerd door Hanke Drop. Het commentaar is inmiddels verwerkt. De algehele strekking was zeer positief. Zowel wat betreft vorm als inhoud. Opmerkelijk was dat ze
duidelijk kon merken dat ik mijn schrijven meer heb gericht op de doelgroep studenten (wat ook de bedoeling was).

Eva van Berne

Eva van Berne is bereid redacteur te worden. Komende week ontvangt ze de concept tekst. In de komende weken zal ze die van commentaar voorzien. De definitieve redactie zal plaatsvinden na het commentaar van Mieke Bal, mijn promotor (UvA).

Mieke Bal

Mieke Bal heeft de concept tekst toegezonden gekregen. In de komende week wordt een afspraak gemaakt via haar assistente.
Ik hoop uiterlijk begin maart haar te kunnen spreken.

MMKA

Op 28 maart vond overleg plaats met Joke Alkema van het MMKA. Ze is geinteresseerd in samenwerking rond Adolescentie in Fictie. Hoe precies zal in de komende maand blijken. een voorstel over een workshop "Close Reading" heb ik in voor
bereiding.

Paul Scheulderman

Op 21 maart heeft overleg plaatsgevonden met Paul Scheulderman over het productieplan 'Orlando'.De tekst/foto's voor de lezing van het Rietvelt moet uiterlijk 11 februari worden aangeleverd. Dat betekent begin volgende week. Inmiddels heeft Paul Scheulderman ook een nieuw adres voor de wesite aangemaakt.

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

Terugkijkend over de afgelopen twee weken zijn weer een groot aantal activiteiten ontplooid in het kader van het project Academische Scholen.De algemene teneur is dat er gewerkt wordt naar een afsluiting van de eerste projectfase en een eventueel vervolg voor het jaar daarop. In het kader daarvan zijn van belang :

Schoolontwerpen/Schooldesign Delta

Het Delta College werkt hard aan het project. Op 16 januari vond op het kunstacademie(HKU) een eindpresentatie plaats van het schoolontwerp.Inmiddels heeft het Delta ook geld ter beschikking gesteld voor een eindpublicatie. Op dinsdag 12 februari vindt hierover overleg plaats. Gemikt wordt om het boek medio mei 2008 af te hebben. Een eerste opzet ligt in de week. Deze benadering gaat uit van 'het proces van ontwerpen'. De bedoeling is dat het boek als inspiratie kan dienen voor docenten die bewuster met ruimte willen omgaan.

NUOVO

Via Peter Lorist is de vraag gesteld aan mij een bijdrage te leveren voor de medewerkers bijeenkomst van NUOVO op 25 maart.
Jammergenoeg ben ik verhinderd (AERA/USA 23 maart-29 maart).Als alternatief heb ik gevraagd aan VRC (Bart Engbers) en aan UNIC (Alice Timmermans) een bijdrage te leveren. Beide zijn akoord.

Productieplan

Op 21 januari heeft een tweede overleg plaatsgevonden met Ruud van de Herberg en Paul Lakens over het productieplan eindverslag project Academische Scholen. Ik had een schema voorbereid dat integraal is overgenomen. De publicatie waar het over gaat valt uiteen in 4 delen. Gevraagd zal worden aan Ruud de PR te doen, Paul de productie, Jacob de cultuuranalyse en Wim de routeplanner.

Redacteur

Overleg heeft plaatsgevonden met Eva van Berne voor een eventuele functie als redacteur. Een profiel is gereed, evenals een kostenplaatje. In week 6 wordt de aanvraag integraal naar Hans gestuurd en vervolgens met Loek en Dick besproken. De redactie functie valt uiteen in 3 : redactie Academische School onderzoek, Redactie Adolescentie onderzoek, Redacvtie lectoraat VOMD.

Lectorale Rede Dr. Cees Sprenger

De Academische Scholen zijn gebaat bij samenwerking met Lectoren. 22 januari was ik bij de lectorale rede van Cees Sprenger als Lector Lerend Politie Organisaties. Wellicht is het mogelijk in de toekomst verbindingen te leggen. Ik denk daarbij met name aan de relatie wijk - school.

Overleg Dick de Wolff /Hans Jansen

Op 25 januari vond een overleg plaats met Dick de Wolff en Hans jansen. De belangrijkste opbrengst was dat verder gestuurd gaat worden op Academische Scholen vanuit het Lectoraat VOMD binnen de FE. Niet alleen w.b. de Lerarenopleiding maar ook w.b. de PABO.Op korte termijn zal hierover verder overleg plaatsvinden. Een artikel van mijn kant voor Pedagogische Studieen is in voorbereiding.

Overleg Educatief Design

Op 25 januari vond een overleg plaats met Nies van de Lindenbergh. Jeff Gradener, Femke Boesenkool en Alice Timmermans, om de minor Educatief Design te herformuleren voor studenten van het komend cursusjaar. Belangrijkste opbrengst was dat Educatief Design zich moet gaan verbreden. Educatie vindt immers ook plaats in musea, milieu organisaties, TBS instellingen enz. Dat maakt Educatief Design echt een interfacultaire aangelegenheid. Inmmidels heb ik op 28 maart contact geweest met het MMKA over een samenwerking tussen het museum en Educatief Design.

Meervoudige Geletterdheid ROC

Op 29 januari is na overleg tussen het ROC Gezondheidszorg & Welzijn en het Grafisch Lyceum besloten dat het Podcast
Project overgaat in een samenwerking tussen Grafisch Lyceum en de Popacademie (die valt onder het ROC Gezondheidszorg en Welzijn). Mogelijk ligt er nog een vraag voor monitoring/publicatie over deze ontwikkeling (alsook de problemen bij innovatie). Robert Koch zal daar t.z.t. met ons contact over opnemen.Het Podcast Project is hiermee tot een bevredigend einde gebracht.

VRC Masters

Op 29 januari vond het tweede gesprek met de Masters Werkgroep plaats op het VRC.Gepresenteerd is het schoolp[lan waarbinnen onderzoek plaats zal vinden. In de komende bijeenkomsten zullen individuele ontwikkel/leerdoelen gekoppeld worden aan het schoolplan. Ik heb Bart Engbers een mogelijke opzet gestuurd.

Verslag VRC

Overleg Stef Heinsman heeft plaatsgevonden op 5 februari. De vraag is gesteld of het lectoraat VOMD mee wil werken
aan het ontwikkelen van Academie Teams in de Archimedes. In principe lijkt het een goed idee. In de komende periode
zal verder overleg plaatsvinden over de randvoorwaarden. De gedachte gaat uit naar gemengde teams (werkveld en lerarenopleiding) georganiseerd op specialistisch thema.

Uitnodiging Regionaal Convenant

Op 4 maart a.s. zal ik op uitnodiging van Ria Sluyter spreken over de Academische School bij het overleg van het Regionaal Convenant.Op 19 februari staat nog een gesprek gepland met Ria Sluyter waarin de inhoud verder ter sprake zal komen.

dinsdag 15 januari 2008

Adolescentie in Fictie

In het kader van het onderzoek in 'Adolescentie in Fictie' doe ik op dit moment onderzoek naar het concept van de poetische adolescent. In het kader van dit onderzoek zijn belangrijk om te vermelden :

14 januari Voorlopige afsluiting literatuuronderzoek deel 1

Het eerste deel van het literatuur onderzoek is nu afgerond.Het enige dat nog moet worden verwerkt is het poetisch onderwijsconcept van Herzberger/ Onyx (schoolarchitectuur) dat voor een deel valt te verklaren vanuit een vergelijkbaar filosofisch uitgangspunt als het werk van Woolf.

18 januari Redactie Orlando lezing 1

Het eerste deel van de tekst over Orlando wordt nu geredigeerd en is klaar op 18 januari. Na verbetering en taal/spellingcorrectie en lay out kan het eerste deel worden besproken met Mieke Bal. Een afspraak wordt gemaakt. Bij die gelegenheid zal mogelijk tevens aanbod komen of Dick Hebdidge als hij spreekt op de Rietvelt Academie ook binnen ASCA een lezing kan houden.

21 januari Luisterboek Orlando

Het luisterboek Orlando is in voorbereiding. Het boek wordt geknipt in secquenties en scenes die vervolgens worden ingesproken door mijzelf. Dit in verband met de praktische haalbaarheid. Het inspreken door derden kostte teveel tijd.

22 januari Lectore Rede Cees Sprenger

Cees Sprenger, bekend van zijn werk over leerprocessen, houdt zijn eerste lectorale rede in het Louis Hartloper Complex.
Hij is een van de personen die een aanbeveling schreef voor het onderzoek over adolescenten m.n. ook met het oog op de relatie die wordt gelegd tussen filosofie-kunstuitingen en hoger onderwijs.

7 februari bijeenkomst met Huib de Jong/Loek Vrooman

Op 7 februari neem ik deel aan een gesprek met een aantal lectoren van de hogeschool over de toekomst van het onderzoek
binnen het HBO. Ik zal daarbij met name een pleidooi houden voor het blijven doen van cultuurkritische 'analyses' op basis van een narratieve benadering.

20 februari Lezing Rietveld Academie 'On Youth and Beauty'

Op 20 februari zal ik mijn tweede lezing houden in de serie 'Youth as an Art'. Op mijn aanbeveling zal ook Dick Hebdidge spreken in deze serie. Ik ben bezig met het organiseren van meer spreekbeurten : o.a. in het kader voor de HU, ARTEZ, de HKU en de UvA.

Onderzoek & Ontwerp Liberal Arts

De Vrije Hogeschool is bezig met een transformatieproces. De ontwikkeling van Vrije Hogeschool naar Bernard Lievegoed College for Liberal Arts staat daarbij centraal (als laboratorium Levend Leren). In het kader daarvanvinden een aantal activiteiten p[laats t.w.:

7 januari Christofoor

Op 7 januari heeft een uitvoerig gesprek plaatsgevonden met Uitgeverij Christofoor. Daarbij is gebleken dat bij nader inzien
nog teveel onduidelijkheden bestaan over de markt/doelgroep van de serie om er nu mee van start te gaan. Besloten is in contact te blijven maar vooralsnog niet van start te gaan. Iedereen was tevreden met dit realistisch besluit.

14 januari Minor Liberal Arts

De minor Liberal Arts is door Hanke Drop/Jeroen Lutters verder uitgewerkt. Binnenkort verschijnt de tekst op Osiris zodat de studenten er voor het eerst mee kunnen kennismaken. Hierna is er nog sprake van een publicatie in de minoren gids en een presentatie op de minoren markt. Eventuele aanvullende marketing/publiciteit komt van de kant van Marcel Meer (directeur
Pedagogiek).

30 januari Minor Liberal Arts

Het kader is geschets. Op 30 januari vind de eerste bijeenkomst plaats met de werkgroep die het kader verder gaat uitwerken.
De werkgroep bestaat uit twee medewerkers van de Vrije Hogeschool en Jeroen Lutters/Hanke Drop als projectleiding. De stuurgroep waaraan gerapporteerd zal worden bestaat uit Dick de Wolff en Marja Molenaar.

4 februari Masterclass Liberal Arts

Als eerste aanzet tot een masters wordt in september begonnen met een aantal masterclasses. De eerste schets-presentatie van de masterclass vindt plaats om 10.00 in de werkgroep. Jeroen Lutters zal daarbij een Masterclass presenteren over Liberal Arts met het accent op kunst & cultuur. Thema is : Orlando van Virginia Woolf. Werkwijze : Culturele Analyse. Aantal bijeenkomsten : 4-6.

Voor zover ik betrokken ben bij de Vrije Hogeschool heb ik (in overleg met de VH/HU) besloten een aantal activiteiten niet meer te laten plaatsvinden binnen mijn aanstelling maar freelance (buiten mijn aanstelling op de HU) te realiseren op contractbasis. Een contract is in voorbereiding met 'JJ Productions' (Jeroen Lutters).

Onderzoek & Ontwerp Academische Scholen

Het nieuwe kalenderjaar is van start gegaan. Voor de Dieptepilot betekent dat dat het eerste deel van het project tot een einde zal komen. In het kader daarvan wordt vanaf nu sterk gewerkt richting een eindproduct :

8 januari afstemming Ruud van de Herberg/Paul Lakens

Een afstemming gesprek heeft plaatsgevonden met de nieuwe voorzitter van het DB van het project. We hebben daarbij afgesproken dat dit jaar staat in het teken van de productie van resultaten. Daartoe is het belangrijk dat een strakke planning wordt gemaakt en wordt nagekomen.

12 januari Soap Seminar (voor opleiding Pedagogiek)

Op zaterdag 12 januari werd een zeer succesvol seminar gehouden over het werken met Soap. Marcel Meer ontving het eerste exemplaar van Dreef 33 : Een Soap in 5 afleveringen. We hopen dat in de toekomst meer gewerkt zal gaan worden met Fictie
in opleidingen.

14 januari tussenproduct Holland College/Naaldwijk (Kennisatelier)

Op het kennisatelier heeft het Holland College de voorlopige onderzoeksresultaten gepresenteerd over "Coaching bij Leerlingen" . De presentatie viel uiteen in twee delen. Het eerste deel betrof de onderzoeksmethode, het tweede deel de inhoud. Vooral over het eerste deel waren alle aanwezige zeer ingenomen.

16 januari presentatie tussenproduct Delta College

In het kader van het project schoolontwerpen vindt op 16 januari op de Hogeschool voor de Kunsten een presentatie van het ontwerp voor het nieuwe Delta plaats. De bijeenkomst begint om 16.30.

21 januari uitwerking productieplan

Om 14.00 is de komende bijeenkomst met Paul en Ruud gepland. We zullen aan de slag gaan met het productieplan voor dit jaar. Intussen zal Paul nog contact hebben met de deelprojectleiders.